Nieuws

Achterhoekse oorlogsjournalist maakt documentaire over strijd tegen IS

GORSSEL - De Achterhoekse oorlogsjournalist Bud Wichers filmde 2,5 jaar lang de strijd tegen IS. Door de aanslagen in Parijs besloot hij de film versneld af te maken. Zijn documentaire 'In de greep van IS' gaat vrijdagavond in zijn woonplaats Gorssel in première.
Al jarenlang filmt de Achterhoekse Wichers in oorlogsgebieden. De afgelopen jaren reisde hij meermalen naar Syrië, Turkije en Irak om daar de strijd tegen IS te filmen. Wichers ging vooral op pad met Koerdische militairen die tegen IS vechten. Dat leverde uiteindelijk 50 uur filmmateriaal op.

Kans op ontvoering

Het maken van de documentaire was niet zonder gevaar. De kans op ontvoering was altijd aanwezig. Aan de grens van Turkije werd Wichers in 2013 opgepakt en zat hij een aantal dagen in de gevangenis. Toch hield dat hem niet tegen.
Het maken van reportages in oorlogsgebieden ziet Wichers als zijn persoonlijke missie. Zelf is hij geadopteerd en heeft zo een tweede kans gekregen. Met zijn documentaire wil hij mensen in oorlogsgebied een stem geven

'Meer begrip voor de Syrische vluchtelingen'

Door de recente aanslagen in Parijs en de vluchtelingenstroom vanuit Syrië is dit volgens Wichers het juiste moment om zijn film te gaan vertonen. Hij hoopt dat zijn documentaire antwoord geeft op de vele vragen die er over IS zijn. Daarnaast wil hij vooral meer begrip voor de Syrische vluchtelingen.