Nieuws

Apeldoorn vangt 100 minderjarige vluchtelingen op

Jonge vluchtelingen in Oranje
Apeldoorn gaat komend jaar 100 minderjarige vluchtelingen met een tijdelijke verblijfstatus huisvesten. De stad wil hen ook laten integreren. De vluchtelingen worden in kleine groepen verspreid over de stad. © ANP
APELDOORN - Apeldoorn gaat komend jaar 100 minderjarige vluchtelingen met een tijdelijke verblijfstatus huisvesten. De stad wil hen ook laten integreren. De vluchtelingen worden in kleine groepen verspreid over de stad.
De groepen van minimaal 4 en maximaal 12 vluchtelingen worden begeleid door zorginstellingen. De leeftijd van de jongeren ligt tussen de 14 en de 18 jaar.
Het is nog niet bekend waar de zogeheten statushouders gaan wonen. Zodra dat duidelijk is, worden instellingen en omwonenden geïnformeerd.

'Zo snel mogelijk de taal leren'

Wethouder Johan Kruithof: 'Wij willen dat deze kinderen met professionele begeleiding in kleine groepjes verspreid door de stad gaan wonen. Zij gaan zo snel mogelijk de taal leren en zullen een zo gewoon mogelijk leven leiden, net als andere kinderen in Apeldoorn. De instellingen zijn gericht op een goed contact met de omgeving.'

Helpen? Meld je bij een instelling

De gemeente Apeldoorn vraagt buren en buurtgenoten die iets willen betekenen voor de jongeren zich te melden bij Lindenhout, Pactum of Timon. Zij zullen vanaf 1 januari de kinderen in Apeldoorn onderbrengen en gaan begeleiden. De overheid betaalt de begeleiding, huisvesting en de scholing van de jonge vluchtelingen.