Nieuws

Faillissement dreigt voor TSN Thuiszorg: 12.000 banen op de tocht en zorg voor 40.000 clienten

TSN Thuiszorg is in serieuze financiële problemen. Vrijdag heeft het bedrijf met vestigingen in Apeldoorn, Doetinchem en Nijmegen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Almelo. Hiermee staan 12.000 banen op de tocht, om hoeveel werknemers het in Gelderland gaat is nog niet duidelijk.
ARNHEM - TSN Thuiszorg is in serieuze financiële problemen. Vrijdag heeft het bedrijf met vestigingen in Apeldoorn, Doetinchem en Nijmegen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Almelo. Hiermee staan 12.000 banen op de tocht, om hoeveel werknemers het in Gelderland gaat is nog niet duidelijk.
De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland zat al langer in de problemen. Bij het bedrijf zijn de afgelopen jaren al verschillende reorganisaties geweest. Daarbij werden al meer dan 4000 banen geschrapt. Het bedrijf luidde al eerder de noodklok over de bezuinigingen in de thuiszorg en deed een dringend beroep op staatssecretaris Van Rijn.
Het uitstel van betaling geldt volgens TSN alleen voor huishoudelijke hulp en de indirecte medewerkers van TSN Thuiszorg. De andere bedrijfsonderdelen zoals Verzorging & Verpleging en de woonzorgcentra vallen erbuiten.

Personeel blijft voorlopig aan het werk

Het personeel is inmiddels ingelicht met een brief. Daarin laat het bedrijf weten dat er voorlopig nog niks voor hen veranderd. Ze zullen gewoon aan het werk blijven. Medewerkers met vragen kunnen terecht bij een speciaal informatiecentrum.
In een interview met NRC zegt Zion Jongstra, algemeen directeur van de TSN Thuiszorg, dat er geen andere keuze was dan de stekker eruit te trekken. 'Ik heb de verantwoordelijkheid iets te doen als ik zie dat er geen reële vooruitzichten bestaan op een duurzame bedrijfsvoering. Wij zien dat de bodem in zicht komt'

Directeur: 'Het is triest en moeilijk'

Volgens Jongstra dreigt het echt mis te gaan in de thuiszorg en ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. 'Het wordt moeilijk voor andere aanbieders om onze werkzaamheden over te nemen. Dus het levert een berg met narigheid op. Het is triest en moeilijk om te zien dat gemeenten zich onvoldoende realiseren dat dit de consequenties zijn.'
Eerder dit jaar kondigde het bedrijf aan de lonen van het personeel met 20 tot 30 procent te verlagen. Medewerkers kwamen daarop samen met vakbond FNV Zorg & Welzijn in actie en stapten naar de rechter. Die oordeelde dat de TSN de loonsverlaging van 4300 medewerkers moest terugdraaien.

Duizenden medewerkers

TSN werd in 2001 opgericht in Twente en heeft in totaal meer dan veertig vestigingen. Zo'n 60.000 ouderen en hulpbehoevenden krijgen hulp via de organisatie. Bij de organisatie werken 11.000 mensen in vaste dienst en enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!