Nieuws

Onverwachte baby bij Apenheul in Apeldoorn

In de Apenheul in Apeldoorn is deze week een Javaanse langoer geboren. De verzorgers hadden een vermoeden dat moeder Carrot zwanger was, maar wisten het niet zeker.
APELDOORN - In de Apenheul in Apeldoorn is deze week een Javaanse langoer geboren. De verzorgers hadden een vermoeden dat moeder Carrot zwanger was, maar wisten het niet zeker.
Volgens de Apenheul maken moeder en kind het goed. Het jong dronk vrijwel meteen en dat is een goed teken.

Vijf jaar geleden

Het apenpark is blij met de geboorte. Javaanse langoeren komen relatief weinig voor in dierentuinen. Daarnaast is het vijf jaar geleden dat er voor het laatst een langoerenjong werd geboren in de Apenheul. De nieuwe fokman Pan, die vorig jaar in Apeldoorn arriveerde, heeft zich dus snel bewezen.

Feloranje bij geboorte

Javaanse langoeren hebben een oranje of een zwarte vacht. De kleur heeft niets met het geslacht te maken. Jongen hebben wel altijd een feloranje vacht bij hun geboorte. Die kleur is nog feller dan bij de volwassen dieren en valt goed op, zodat de vrouwen de jongen sneller in bescherming nemen.
Het park is momenteel gesloten en opent in april weer haar deuren. Dan is het jong natuurlijk te zien en zal waarschijnlijk ook duidelijk zijn wat de definitieve vachtkleur wordt.