Nieuws

Inwoners Gelderland-Zuid voelen zich het minst veilig

In de regio Gelderland-Zuid is in onze provincie de meeste criminaliteit, hoewel het aantal misdrijven daar de laatste jaren wel is gedaald. Inwoners in dat gebied voelen zich van alle regio's ook het minst veilig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
ARNHEM - In de regio Gelderland-Zuid is in onze provincie de meeste criminaliteit, hoewel het aantal misdrijven daar de laatste jaren wel is gedaald. Inwoners in dat gebied voelen zich van alle regio's ook het minst veilig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De cijfers gaan over het jaar 2014 en zijn vergeleken met de twee jaren daarvoor. In heel Nederland nam het aantal misdrijven af. Ook het gevoel van onveiligheid daalde licht.
In Gelderland voelen mensen in de regio Noord en Oost-Gelderland zich het meest veilig. Dat is ook het gebied met de minste misdrijven in onze provincie.

Wie voelt zich onveilig?

In Gelderland-Zuid voelde 37,7 procent van de mensen zich weleens onveilig. Dat verschilt niet veel van Gelderland-Midden (35,1 procent). Noord en Oost-Gelderland scoort het meest gunstig met 31,4 procent. Landelijk ligt dit percentage rond de 36 procent.
Hier kunt u zien hoe het ervoor staat in uw regio in vergelijking met de rest van Nederland

Wie is er slachtoffer van een misdrijf?

Onder een misdrijf vallen onder meer: geweldsdelicten, mishandeling, bedreiging, (poging tot) inbraak, diefstal en zakkenrollerij maar ook cybercrime.
In Gelderland-Zuid was vorig jaar 18,6 procent van de inwoners slachtoffer van een misdrijf. Dat is net onder het landelijk gemiddelde van 18,9 procent. In Gelderland-Midden was dit 16,8 procent en in Noord- en Oost-Gelderland 14,3 procent van de inwoners. De meeste misdrijven gebeurden in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.