Nieuws

Wethouder Ligtelijn van Ede betuigt spijt in dossier Permar en mag blijven

EDE - 'Als ik terugkijk heb ik spijt, ik wil hiervan leren,' aldus de Edese wethouder Gerrie Ligtelijn donderdagavond.
In de gemeenteraad licht ze toe waarom ze na het verschijnen van het rapport Berenschot besloot de portefeuille over te dragen aan haar collega. 'Toen ik lucht kreeg van frauduleuze handelingen van de directeur had ik daarop anders kunnen reageren, het is nu tijd voor een frisse wind bij Permar.'
Zeker acht werknemers van de sociale werkvoorziening zitten op de publieke tribune en horen hoe de raadsleden van de gemeente Ede over hun werkgever praten. Gehuld in shirts van de vakbond luisteren ze naar raadsleden die reppen over een falend bestuur.

Politieke doodzonde

De term 'politieke doodzonde' wordt alleen door oppositiepartij VVD in de mond genomen. De liberalen willen dat de wethouder de eer aan zichzelf houdt en opstapt, maar staan daarin alleen. Wethouder Ligtelijn van Gemeentebelangen wisselde na het verschijnen van het beruchte rapport Berenschot stuivertje met haar collega Marije Eleveld, omdat ze onder vuur lag. Eleveld (PvdA) is naast wethouder financiën nu dus voorzitter van het bestuur van Permar.

'De politiek gaat af vanavond'

Evert van Milligen, fractievoorzitter van de VVD, is donderdagavond het meest emotioneel. Hij snapt niet dat de andere partijen de wethouder blijven steunen: 'De politiek gaat af vanavond, ik schaam me ervoor.' De aanwezige medewerkers van Permar wachten na afloop de raadsleden op: 'Waarom praten jullie toch over ons, in plaats van met ons?'

Gênant

Het is volgens Mark Obbink (CDA) gênant dat Permar al zo jaren zo slecht in het nieuws is. Permar is de sociale werkvoorziening in Ede, Wageningen, Scherpenzeel, Renkum en Barneveld. Het bestaat 60 jaar en er werken zo'n 900 mensen, bijvoorbeeld als schoonmaker of in een supermarkt. Driekwart van de medewerkers werkt intern bij Permar. De PvdA betoogt dat de medewerkers van Permar betere PR verdienen en hoopt dat het snel beter gaat met het bedrijf. 

Belang van medewerkers

Op de vraag van de SGP of ook de andere bestuursleden aftreden is wethouder Ligtelijn kort: 'Daar ga ik niet over, zij moeten zich in hun raden verantwoorden.' Wethouder Eleveld zegt dat de neuzen in het huidige bestuur wel dezelfde kant opstaan. Vrijdagochtend krijgt een extern bureau opdracht om onderzoek te doen naar de toekomst van Permar. 'Gaan we met alle gemeenten verder of met een klein groepje?' Eleveld stelt dat het belang van de medewerkers bij de besluitvorming over de toekomst van Permar voorop staat. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!