Nieuws

FNV: 'Procedures bij beroepsziektes moeten veel korter'

Albert Schuurman
Het Bureau Beroepsziekten FNV is blij met de uitspraak in de beroepsziektezaak van Albert Schuurman uit Dodewaard. De rechter erkent dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de ziekte van Schuurman en zijn werkzaamheden bij de steenfabriek waar hij werkte.
ARNHEM - Het Bureau Beroepsziekten FNV is blij met de uitspraak in de beroepsziektezaak van Albert Schuurman uit Dodewaard. De rechter erkent dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de ziekte van Schuurman en zijn werkzaamheden bij de steenfabriek waar hij werkte.
Schuurman streed 16 jaar voor erkenning van zijn ziekte, een mangaanvergiftiging. De procedure is nog niet afgerond, omdat werkgever Wienerberger nog aan zet is. Het is aan de fabriek om aan te tonen dat het bedrijf er alles aan gedaan heeft om blootstelling te voorkomen.

Juridisch gezien een geluksmomentje

Directeur Marian Schaapman van Bureau Beroepsziekten FNV weet dat het nog steeds hopen is op een goede afloop voor Schuurman, maar ze spreekt nu toch al van een overwinning. 'Niet alleen voor Schuurman, maar de uitspraak van de kantonrechter is ook een overwinning voor andere beroepszieken. De rechter erkent dat de heer Schuurman ziek is geworden doordat hij op zijn werk in aanraking is gekomen met de stof mangaan. Juridisch gezien is dat een geluksmomentje, omdat je als werknemer vaak in hoger beroep moet gaan om tot deze uitspraak te komen. De laagste rechter, de kantonrechter, heeft nu het recht van de Hoge Raad meteen toegepast. Dat is de winst die is behaald.'

Slopende processen

Het is voor Schaapman een doorn in het oog dat je als werknemer vaak jarenlang moet procederen. 'Het leed voor de slachtoffers moet veel korter duren. Het zijn slopende processen en dat moet verkort worden. Daar moet een oplossing voor komen. De medische beoordeling moet veel eenvoudiger worden en een gespecialiseerde rechter kan het proces ook versnellen. Maar als je het hele stelsel aanpast, bereik je nog het meest. Je kunt voor bepaalde schadelijke stoffen de bewijslast veel eenvoudiger maken.'

Kostbaar en onoverzichtelijk

Jaarlijks telt Nederland zo'n 25.000 beroepszieken. Maar in een klein deel van deze gevallen wordt er ook daadwerkelijk een procedure gestart. Het onderwerp heeft inmiddels ook de aandacht van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Hij schrijft aan de Tweede Kamer: 'We zien in de praktijk een opeenstapeling van deskundigenrapporten waardoor de gerechtelijke procedure langdurig, kostbaar, emotioneel zwaar en onoverzichtelijk wordt. Hierdoor claimt een deel van de slachtoffers geen schadevergoeding. De lange rechtszaken zijn niet alleen duur, maar geven ook stress en zijn niet bevorderlijk voor het herstel van zieke mensen en hun re-integratie.'

Onafhankelijke instantie

Asscher onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor het instellen van een onafhankelijke instantie die zowel een medisch als een juridisch oordeel kan vellen over het verband tussen ziekte en werk. Ook het instellen van een gespecialiseerde rechter wordt onderzocht. Werkgevers zouden hier de voorkeur aan geven. Asscher gaat de komende tijd in gesprek met werkgevers en werknemers en komt halverwege 2016 met de uitkomsten hiervan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!