Nieuws

Achterhoek snakt naar snel internet: 'De verbinding is weer weg, die valt altijd uit hier'

ZELHEM - Scholen in de Achterhoekse buitengebieden juichen het plan van de provincie toe om daar binnen anderhalf jaar snel internet aan te leggen. 'Als je kijkt hoeveel tijd leerlingen nu nog kwijt zijn met wachten.'
Volgens directrice Anja Otten van de sccsbasisschool in de buurtschap Wolfersveen (gemeente Bronckhorst) levert het nu nog trage internet veel frustratie op in de klas.
'Het geeft onrust. Leerlingen moeten geregeld wachten op het bekende zandlopertje op hun computerscherm voordat het beeld geladen is', legt ze uit. 'Dat is vooral het geval als de kinderen filmpjes willen bekijken. Dat doen ze bij veel opdrachten.'

Staren naar een zandlopertje

Ondertussen zit groep 8-leerling Gijs al een tijdje naar een zandlopertje te staren, waarna op zijn beeldscherm de tekst verschijnt: 'Uw pc heeft geen verbinding met een netwerk.' Volgens Gijs gebeurt dit heel vaak. 'Ik snap niet waarom.'
Onderwijzer Maikel van Breukelen is vaker druk met routers en uploaden dan met lesgeven. 'Kinderen willen gewoon graag verder met een onderzoeksvraag en daar heb je de computer bij nodig. Als er dan geen verbinding is of filmpjes haperen, dan kunnen de kinderen niet verder en dat frustreert.'

Over anderhalf jaar snel internet

Over anderhalf jaar heeft de hele Achterhoek snel internet via een glasvezelnetwerk. Althans dat hoopt de provincie Gelderland. Daarvoor gaan de betrokken gemeenten en de provincie in zee met commerciële aanbieders.
Dit betekent dat ze niet doorgaan met de oprichting van het eigen bedrijf Glasvezel Achterhoek BV. Dat zou de aanleg van glasvezel in het buitengebied gaan verzorgen, maar de Europese Unie stak daar een stokje voor.

Samenwerken met commerciële partijen

Door nu alsnog samen te werken met commerciële partijen, hoopt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk dat het glasvezelnetwerk er snel komt. De rente is nu laag en de technieken zijn verbeterd. Daarom verwacht de provincie dat de eerste afspraken snel zijn gemaakt.
In 2014 leek het er nog op dat commerciële bedrijven als KPN en UPC geen interesse hadden. Voor een groot deel van het buitengebied geldt dat er een flinke investering moet komen voor de aanleg van het glasvezelnetwerk, terwijl er weinig aan valt te verdienen.

Berkelland een van de eersten

Een van de eerste gemeenten die mogelijk al snel glasvezel krijgt, is Berkelland. Want daar ligt al een plan klaar van glasvezelbedrijf CIF. Het bedrijf kan een lening krijgen van de gemeente van 5 miljoen euro om het netwerk aan te leggen.
Het bedrijf wil glasvezel aanleggen wanneer minimaal de helft van de bewoners van het buitengebied een abonnement afneemt.
Of er over anderhalf jaar glasvezel ligt, hangt overigens nog wel af van gesprekken met commerciële partijen, benadrukt de provincie Gelderland. Hoe sneller gemeenten en provincie tot overeenstemming met bedrijven komen, hoe eerder het glasvezelnetwerk er ligt.

Wolfersveen moet tot de zomer van 2017 wachten

Overigens moeten ze op de sccsbasisschool in Wolfersveen nog minimaal tot de zomer van 2017 wachten voordat er snel internet is. Directrice Otten: 'Juist in gebieden waar sprake is van krimp kan traag internet een belemmering zijn voor bedrijven om zich hier te vestigen. Daar waar krimp is zou het een voorwaarde moeten zijn om snel internet te hebben. Glasvezel zou dan een uitkomst zijn. Dus ik juich het initiatief enorm toe.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!