Nieuws

Alcohol scoren lastiger voor jongeren na project FrisValley

EDE - Het project FrisValley heeft ertoe geleid dat supermarkten en horeca de regels rond de leeftijdlimiet voor het drinken van alcohol beter naleven. Dat zegt projectleider Bertil Rebel.
Fris Valley is het regionale alcoholmatigingsproject van negen gemeenten in Regio Food Valley. Daartoe behoren de Gelderse gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen. Vanmiddag is er slotbijeenkomst van het project, bijgewoond door staatssecretaris Van Rijn.

Beter dan landelijk

Toen het project in 2008 van start ging, hield 19 procent van de zaken in de regio zich aan de nalevingsregels (vragen om een ID bij mensen onder de 25, geen alcohol voor 18-minners). Nu is dat 46 procent. Ter vergelijking: landelijk daalde dat van 25 naar 19 procent.
In de supermarkten was de stijging in Regio Food Valley nog groter. In 2013 hield 30 procent zich aan de regels, nu is dat 89 procent. Volgens Rebel zit een deel van succes in de actie om kassamedewerkers in het zonnetje te zetten, zodat ze meer bewust raakten van de regels.

Diverse campagnes

FrisValley organiseerde diverse acties, zoals 'Ik Pas ... 30 dagen fris', waarbij volwassenen 30 dagen geen alcohol dronken. Verder was er het Project Alcoholvrije School, de campagne Hou het fris (sportende jongeren die geen drank drinken) en NIX zonder ID (waarbij kassamedewerkers werden gewezen op het belang van een ID-check).

Verder met 3.0

FrisValley werd gefinancierd door de provincie en de deelnemende gemeenten. Zoals afgesproken stopt het project na acht jaar, maar de gemeenten hebben besloten op kleinere schaal toch verder te gaan.
Zo blijven ze samenwerken in een soort FrisValley 3.0 op gebied van informatie, campagnes en verstrekken van materialen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!