Nieuws

Rijkswaterstaat wil langs IJssel omstreden onkruidverdelger gebruiken

De IJssel bij Bronkhorst.
Rijkswaterstaat gaat op de kribben in de IJssel een onkruidverdelger gebruiken die volgens onder meer de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin slecht is voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. © Google Street View
BRUMMEN - Rijkswaterstaat gaat op de kribben in de IJssel een onkruidverdelger gebruiken die volgens onder meer de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin slecht is voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Tussen Brummen en Bronckhorst wordt volgend jaar maart begonnen met de kap van bomen en struiken. Dit is volgens Rijkswaterstaat nodig om de rivier in de uiterwaarden meer ruimte te geven en het zicht voor schippers te verbeteren. De stronken die achterblijven op de kribben worden aangestreken met glyfosaat.

Mogelijk vanaf volgend jaar verboden

Hoewel er een wet in voorbereiding is om het gebruik van glyfosaat vanaf 2016 helemaal te verbieden, heeft Rijkswaterstaat naar eigen zeggen toestemming om het bij de IJssel te gebruiken. Er zou een uitzondering gemaakt worden voor het bestrijden van ongewenste planten- en bomengroei als de veiligheid in het geding is. 'De boomwortels zijn zo dik en zo ver in de kribben gegroeid dat ze niet op een andere manier definitief verwijderd kunnen worden', legt een woordvoerder van de dienst uit.

Watervervuiling

Volgens Vewin veroorzaakt glyfosaat watervervuiling die ver boven de norm ligt. Water uit de IJssel wordt op een aantal plekken gebruikt om drinkwater van te maken. 'Om te voorkomen dat het middel in het water komt, wordt er niet gespoten', aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.