Nieuws

Ouderenmishandeling in Gelderland-Zuid beter herkend

Ouderenmishandeling wordt steeds beter herkend. Dat blijkt uit een enquête die GGD Gelderland-Zuid heeft laten uitvoeren in het kader van project 'Ouderen in veilige handen'. De resultaten zijn woensdag in Druten gepresenteerd.
DRUTEN - Ouderenmishandeling wordt steeds beter herkend. Dat blijkt uit een enquête die GGD Gelderland-Zuid heeft laten uitvoeren in het kader van project 'Ouderen in veilige handen'. De resultaten zijn woensdag in Druten gepresenteerd.
Naar schatting wordt elk jaar 1 op de 20 ouderen mishandeld door partner, familie, huisvrienden of zorgverleners. Het gaat daarbij om lichamelijke en psychische mishandeling en in mindere mate ook om verwaarlozing en financiële uitbuiting.

Bekendheid ouderenmishandeling toegenomen

Uit het onderzoek, dat de afgelopen twee jaar werd uitgevoerd, blijkt dat de bekendheid van ouderenmishandeling in organisaties in Gelderland-Zuid is toegenomen, evenals de kennis over het signaleren ervan. Ook geven meer mensen aan dat zij weten wat zij moeten doen bij (een vermoeden van) ouderenmishandeling: 32 procent in de eindmeting in september dit jaar tegenover 20 procent in de nulmeting in januari 2014.
Ook is de Meldcode bij signaleren van ouderenmishandeling beter bekend en wordt er vaker mee gewerkt. Verder is het aantal meldingen van ouderenmishandelingen hoger geworden in de eindmeting dan in de nulmeting.

'Nog een stukje te gaan'

Projectleider Bas Vosbeek is tevreden over de resultaten van het onderzoek. 'Maar we hebben nog een stukje te gaan, we hebben niet het gevoel dat we er al zijn. We willen het project voortzetten om het effect te vergroten.' Daarover wordt nu gesproken met onder meer gemeenten in het gebied.
Ondervraagd werden onder meer zorg- en welzijnsorganisaties, Moviera (aanpak huiselijk geweld), Meldpunt Bijzondere Zorg en vrijwilligersorganisaties. Daarbij werden zowel professionals als vrijwilligers om hun mening gevraagd.