Nieuws

Canadese komt speciaal naar Ede voor een heupoperatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei
Nederlanders die voor een speciale operatie hun heil zoeken in het buitenland, dat komt wel vaker voor. Sommige landgenoten reizen zelfs naar de Verenigde Staten. Maar het kan ook andersom.
EDE - Nederlanders die voor een speciale operatie hun heil zoeken in het buitenland, dat komt wel vaker voor. Sommige landgenoten reizen zelfs naar de Verenigde Staten. Maar het kan ook andersom.
Catherina Witte-Van Dien (71) is helemaal vanuit Canada naar Ede gekomen voor een heupoperatie. 'Ik liep al twee jaar met een stok en had veel pijn in mijn rug. Dat bleek toch een versleten heup te zijn. In Canada zijn er lange wachtlijsten: er stonden nog 98 patiënten voor mij op de planning. Dat zou meer dan een jaar gaan duren. Zo lang wilde ik niet wachten.'

Snel weer naar huis

In Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kreeg ze een nieuwe heup volgens de zogenoemde 'voorste benadering-methode'. Daarbij worden de spieren rondom het heupgewricht zo veel mogelijk gespaard. Een patiënt herstelt sneller en kan na 48 uur opname al naar huis. Mevrouw Witte was een paar uur na haar operatie al uit bed en aan het oefenen. Als alles goed blijkt, kan ze het ziekenhuis na een dag verlaten. Ze wordt daarna opgevangen op een logeeradres in Nederland.
Presentator Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met Paul Kapitein, de behandelend arts van mevrouw Witte: