Nieuws

Problemen met drinkwater in regio Arnhem voorbij

ARNHEM - Bij werkzaamheden bij Musis Sacrum in Arnhem is woensdagmorgen een waterleiding kapotgetrokken. Daardoor kwam bij 46.000 huishoudens in Arnhem, Duiven en Westervoort minder water uit de kraan. Rond 11.30 uur waren de problemen in Duiven en Westervoort voorbij, meldt de gemeente Arnhem. Alleen de directe omgeving van Musis Sacrum kon nog overlast ondervinden. Rond het middaguur was de waterdruk ook daar hersteld.
Rond 10.45 uur was het lek provisorisch gedicht. Volgens een woordvoerder van het waterbedrijf kwam er bij de getroffen huishoudens een dun straaltje uit de kraan. Via sociale media kwamen ook meldingen dat er helemaal geen water uit de kraan kwam.
In de liftschacht en de technische ruimte van Musis stond een laagje water, dat door de brandweer is weggepompt. Behalve het centrum van Arnhem waren onder meer delen van de wijken Lombok, Presikhaaf, Molenbeke en Klarendal getroffen.
Getroffen huishoudens kunnen nog enige tijd last hebben van bruin water uit de kraan. Dat ziet er niet fris uit, maar het is volgens Vitens niet schadelijk.

Liveblog (gesloten):

12.00 We sluiten het liveblog.
11.53 De burgemeester van Arnhem dankt de betrokkenen via Twitter.
11.35 De problemen in Duiven en Westervoort zijn voorbij. Alleen de directe omgeving van Musis Sacrum kan nog overlast ondervinden, meldt de gemeente Arnhem.
11.30 De brandweer is bezig met het leegpompen van de bouwput. Pas als het water weg is, kan met het herstel van de 40 centimeter dikke waterleiding worden begonnen. Er is een tijdelijke omleiding aangelegd om de druk te herstellen. De bouwwerkzaamheden bij Musis liggen voorlopig stil.
11.20 Via de camera die bij Musis is opgehangen vanwege de werkzaamheden, is goed te zien hoeveel water er in de bouwput staat.
11.05 Voor de mensen bij wie bruin water uit de kraan komt: tips van Vitens.
10.55 In de liftschacht van Musis staat wat water, zegt een woordvoerder van de brandweer. Ook in de technische ruimte is dat het geval. De brandweer pompt het weg.
10.50 Het lek bij Musis Sacrum is gedicht. De bouwput staat vol met meters water. De brandweer haalt twee grote pompen.
10.45 'Vanochtend was er weinig waterdruk, maar het lijkt nu weer oké te zijn', zegt Shil Bouma van Via Via kappers aan de Spijkerstraat in Arnhem.
10.30 46.000 huishoudens zijn getroffen, zegt woordvoerder Sebastien Kraaijeveld van Vitens. De problemen zijn volgens hem zo groot omdat het om de wateraorta van de stad gaat. Voor het middaguur heeft iedereen weer een normale waterdruk, denkt de woordvoerder.
10.20 Een brandweerman bij Musis Sacrum zegt dat er ook wat water in het gebouw loopt.
10.00 Bewoner Presikhaaf 4 meldt dat hij weer water heeft.
9.30 Een groter gebied blijkt te zijn getroffen. Het gaat volgens woordvoerder Sebastien Kraaijeveld van Vitens om een deel van het centrum en om delen van Duiven en Westervoort. Ook onder meer delen van de wijken Lombok, Presikhaaf, Molenbeke en Klarendal zijn getroffen. Het is volgens de woordvoerder niet zo dat er helemaal geen water uit de kraan komt; het gaat om een dun straaltje.
9.00 Luisteraars laten weten dat er ook op de Paasberg in Arnhem problemen zijn. Via Twitter wordt gemeld dat er bij Musis Sacrum een leiding is geraakt.
8.20 Vitens meldt dat er bij de Velperbuitensingel en omgeving sprake is van minder of geen waterdruk als gevolg van een leidingbreuk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!