Nieuws

Deskundige valt van zijn stoel: extreem zeldzame loopkever in Harskamp

De rimpelpoppenrover.
Hij was één keer in Nederland waargenomen: de rimpelpoppenrover, een grote loopkever. Dat was 93 jaar geleden, tussen Hoog Buurlo en Gerritsflesch op de Veluwe. Vijf kilometer verderop, op het Infanterie Schietkamp Harskamp, is hij nu opnieuw aangetroffen. © Theodoor Heijerman
HARSKAMP - Hij was één keer in Nederland waargenomen: de rimpelpoppenrover, een grote loopkever. Dat was 93 jaar geleden, tussen Hoog Buurlo en Gerritsflesch op de Veluwe. Vijf kilometer verderop, op het Infanterie Schietkamp Harskamp, is hij nu opnieuw aangetroffen.
Volgens de website Natuurbericht.nl viel loopkeverdeskundige Hans Turin naar eigen zeggen van zijn stoel toen hij de foto zag, die van een grote groene loopkever was gemaakt: de Callisthenes reticulatus!
Ecoloog Arno Braam was in juni met Margreet Zwols het defensieterrein opgegaan, dat voor het publiek permanent is gesloten omdat er geregeld schietoefeningen plaatsvinden en omdat er munitie ligt. Periodiek laat het ministerie van Defensie ecologen toe. Braam en Zwols zagen de kever in de avondschemering over een zandpad lopen. Ze bekeken hem, maakten een foto en lieten hem weer vrij.

Altijd gezeten, nooit ontdekt

Loopkeverdeskundige Turin plaatste met toestemming van Defensie een serie (niet dodelijke) vangpotten. Hij ving vijftien exemplaren. Gezien de steekproef en de grootte van het terrein telde de populatie dit voorjaar ten minste honderden tot misschien wel enkele duizenden dieren. Gezien de nabijheid van de vondst uit 1922 denkt Turin dat de soort hier altijd is geweest, maar dat deze niet is ontdekt doordat het gevaarlijke en ontoegankelijke terrein nooit door loopkeverdeskundigen is bezocht.
De soort staat bekend onder de naam rimpelpoppenrover, maar lokale militairen van het Bureau Veiligheid doopten de soort in een hilarische bui al snel om tot 'kale reetkever'.
Meer informatie over de vondst is te vinden in het tijdschrift Entomologische Berichten (pdf).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!