Nieuws

Honderden kilometers file, dekens en koffie: de grote sneeuwstorm in Gelderland tien jaar geleden

ARNHEM - De Gelderse snelwegen waren ijsbanen, automobilisten raakten onderkoeld en het openbaar vervoer lag plat. De onverwachtse sneeuwstorm op 25 november 2005 was er één met grote gevolgen. Wat gebeurde er allemaal die dag? Een overzicht.
De ellende begon de 25e november al vroeg. Rond 09.00 uur 's ochtends ontstonden de eerste files door plotseling noodweer dat de hele dag aanhield. Wegen werden  ijsbanen en daar had iedereen last van. Er stonden gedurende de hele dag honderden kilometers file, automobilisten raakten onderkoeld en auto's raakten oververhit. 
Geen enkele snelweg bleef gespaard. Op de A1, A50 en A12 heerste chaos. De N18 bij Doetinchem werd zelfs afgesloten. Er lagen overal dikke ijslagen op de weg. Vaststaande automobilisten baalden in eerste instantie natuurlijk vreselijk, maar reageerden ook gelaten. 'Ik sta heel vaak in de file, maar ik heb er nog nooit zo lang in gestaan. Maar ja, je moet je er aan overgeven hè, wat kun je anders?, zei een van de automobilisten in de tv-uitzending van Omroep Gelderland die avond.

Dekens en drinken

Van alle kanten kwam er hulp voor de vaststaande automobilisten. De politie probeerde dekens en drinken rond te brengen, maar ook zij konden niet overal bij. Vluchtstroken waren namelijk niet altijd meer vrij doordat auto's weg waren gegleden of vrachtwagens waren geschaard. 'Het is een moeizame klus', zei Brandt Keegstra van de politie.

Was sneeuwschuiven zinvol?

Sneeuwschuivers van Rijkswaterstaat probeerden die dag met man en macht de wegen nog enigszins begaanbaar te krijgen, maar dat lukte amper. Jan Gerritsen van de provincie liet in onze uitzending ontvallen dat er misschien iets te laat begonnen was met het sneeuwschuiven.
Maar weervrouw Margot Ribberink van MeteoGroup zei destijds dat dat onzin was. Het was volgens haar een onmogelijke klus om de wegen schoon te krijgen die dag.

Extra radio-uitzending Radio Gelderland

Omdat de situatie lang duurde en zelfs doorging in de avond en de nacht besloot Omroep Gelderland door te gaan met de uitzendingen op Radio Gelderland. Verslaggever Frank Wielaard was die avond de presentator en weet nog goed hoe die avond verliep.
Foto: Frank Wielaard
'Ik was nog op de redactie van Omroep Gelderland en zou vertrekken voor een voetbalwedstrijd bij NAC Breda. Maar die wedstrijd werd op het laatste moment afgelast, dus bleef ik op de omroep. Uiteindelijk ben ik gaan presenteren en bleek dat de hele nacht nodig te zijn.'

'Je voelde een enorme verbondenheid'

Wielaard weet zich te herinneren dat het een geweldige uitzending was. 'Alles was live. Het was niet spannend, want iedereen stond vast. Maar je kreeg wel geweldige verhalen over mensen die eigenlijk hun baby's moeten voeden en mensen die dat hoorden kwamen weer langs met pannetjes met water voor dat voedsel. Ik heb die nacht geprobeerd de mensen die hulp zochten te koppelen aan de mensen die wilden helpen. Dat lukte aardig, want die verhalen kwamen vanzelf. Je voelde die avond een soort verbondenheid met elkaar.'
Die verbondenheid werd ook in beeld gebracht in Apeldoorn. Omdat er zoveel mensen gestrand waren, werd een groep vanaf het gemeentehuis in Apeldoorn vervoerd naar een gymzaal in de buurt. Daar kregen de gestrande reizigers wat te eten en konden zij de nacht doorbrengen.

'Het was wel hartstikke leuk'

Dat was nodig, want waar presentator Frank Wielaard die avond had gehoopt om 01.00 uur 's nachts te kunnen zeggen dat alles is opgelost duurde het extreem lang. 'Ik ging pas rond 6 à 7 uur naar huis. Ik was moe, het naar huis rijden ging nog, maar een dag daarna zou ik een crematie hebben. Daar ben ik maar niet meer naar toe gegaan.'
Bent u benieuwd hoe die uitzending die nacht ongeveer verliep? Luister hieronder de compilatie.

Aandacht op radio, televisie en internet

Nu, tien jaar na dato, kan Omroep Gelderland deze dag natuurlijk niet voorbij laten gaan. Daarom besteedt zowel de radio, de televisie als onze website vandaag de hele dag door aandacht aan deze bijzondere 25 november.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!