Nieuws

Tien jaar na de grote sneeuwstorm in Gelderland: 'Dit vergeet ik nooit meer...'

APELDOORN - Het staat velen van ons nog in het geheugen gegrift. De sneeuwstorm die duizenden automobilisten soms wel een nacht lang vasthield op de Gelderse snelwegen. Het is precies tien jaar geleden, maar wat herinnert u zich er nog van?
Dat was de vraag die wij aan u stelden op onze Facebookpagina. We kregen ruim 300 reacties en daaruit blijkt dat die sneeuwstorm talloze herinneringen bovenhaalt.
Bijvoorbeeld bij Matts, hij liep die dag stage in Zutphen. Hij zag dat de lucht ineens knalgroen, paars en geel worden. Toch besloot hij naar Voorst terug te fietsen, na 300 meter zag hij dat er geen doorkomen aan was. Hij wachtte op de zaak totdat zijn opa hem kwam ophalen vanuit Voorst. Dat duurde dik drie uur. Op de terugweg werden de spoorbomen omhoog gehouden door mensen omdat deze door de hoeveelheid sneeuw omlaag bleven, zo weet hij te vertellen.

Bruiloft zonder gasten en een baby zonder visite

Marjolein was die 25e november beretrots op haar pasgeboren kindje en verheugde zich op de komst van kraambezoek. Maar die kwamen die avond bijna niet opdagen door het slechte weer. Ook weet ze te vertellen dat de buren die 25e november gingen trouwen. Zaten ze uiteindelijk zonder getuigen en veel gasten strandden halverwege.

Daar ging je eerste date

Voor Bianca was het een hele slechte avond. Ze was in Apeldoorn bedolven onder de sneeuw, vanuit het werk reed ze in drie uur naar huis, waar ze normaal tien minuten over doet. Vervelend, maar het werd helemaal een beroerde avond doordat ze haar eerste date moest afbellen. Gelukkig is snel daarna wel goedgekomen, tien jaar later zijn de twee nog steeds bij elkaar.

'Overal waar iemand kon liggen, mochten ze slapen'

Door de slechte begaanbaarheid op de snelwegen moesten veel mensen besluiten om niet thuis te slapen. De een had nog een keus, de ander bracht noodgedwongen de nacht ergens door. Joze weet dat er mensen zijn die de hele nacht in de auto hebben gezeten. En een hotel in Barneveld was een soort noodopvang geworden, zo weet Nicole nog goed. 'er was een bus met mensen onderweg naar een bedrijfsuitje, maar zijn gestrand. Ze mochten in ons hotel slapen. Overal waar iemand kon liggen, mochten ze blijven slapen. Uiteindelijk was er zelf een geïmproviseerd diner op de kegelbaan.'
Veel automobilisten sliepen in Apeldoorn in een gymzaal

'De verloskundige was te laat'

Kimm moet op die dag bevallen. Het ziekenhuis haalt ze niet meer en de verloskundige kan niet op tijd komen. 'Die kwam tien minuten na de bevalling.' Met hulp van personeel van de ambulance bevalt ze van een gezonde zoon. Die nog geen enkele keer sneeuw op zijn verjaardag heeft gehad.

'Luiers voor de nacht bietsen'

Nicolette moet 's avonds in Nijkerk de buurt rond 'om luiers voor de nacht te bietsen'. Ze is die dag met haar kinderen van 2 jaar en 3,5 maand met de trein naar het westen gegaan, maar kan niet meer terug in Apeldoorn komen. Haar ouders uit Nijkerk halen hen bij Amersfoort op. Maar toen moeten er dus nog luiers komen.

'We hebben het er nog ieder jaar over'

Voor diegene die wel op de weg bleven was het die avond en nacht vooral veel glibberen. Kirin merkte dan ook dat juist op die dag bleek dat haar antislipcursus zin had gehad. Het was hoe dan ook een memorabele dag.. 'Dat vergeet ik nooit meer. Voor onze neus knapten enkele hoogspanningskabels door de vele sneeuw; het leek eerst iets van vuurwerk, maar het was ff eng, zegt Johnny. En in het huis van Joze zal deze dag ook nooit vergeten worden. 'We hebben het er ieder jaar nog over.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!