Nieuws

Gebouw Rijkswaterstaat Arnhem: van kantoortoren naar studentenflat

ARNHEM - Niet eerder werd in Gelderland zo'n groot kantoor omgebouwd tot studentenflat als het voormalig kantoor van Rijkswaterstaat in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Woensdag is de aannemer begonnen met de verbouwing.
Het kenmerkende flatgebouw wordt omgebouwd tot studentenflat met 294 wooneenheden. 'De woontoren ligt op een mooie locatie', zegt Vincent Buitenhuis, manager van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN). 'Vlak bij de HAN, Hogeschool Van Hall Larenstein, het winkelcentrum en het station. Bovendien is het centrum van Arnhem ook nog prima te fietsen.'

Asbest moest weg

De indeling van het kantoorgebouw was ideaal voor de omvorming tot studentenflat. 'We konden de wooneenheden zo intekenen', zegt Buitenhuis. Het gebouw staat al jaren leeg, sinds Rijkswaterstaat in 2009 naar een nieuw pand aan de Eusebiusbuitensingel vertrok. Voordat kon worden begonnen met de bouw moesten de financiering worden geregeld, vergunningen worden aangevraagd en asbest worden verwijderd. Ook is er veel gesloopt. Eigenlijk zijn alleen de kolommen, de vloeren en de liftkern bewaard gebleven.

Een miljoenenproject

De provincie Gelderland heeft 1 miljoen euro subsidie voor het project uitgetrokken. De gemeente Arnhem doet daar nog eens 5 ton bij. Maar de kosten zijn veel hoger. SSHN zegt nog een 'substantieel' bedrag voor de ombouw te hebben uitgetrokken. Een miljoenenproject. 'Nieuwbouw van een studentenflat is voordeliger', zegt Buitenhuis. 'Maar we zijn bij dit project altijd uitgegaan van het gegeven dat het gebouw moest worden hergebruikt.'

Buitenlandse studenten

Voor de bouw is een jaar uitgetrokken. De eerste studenten kunnen naar verwachting in januari 2017 hun intrek nemen in de flat. De meesten krijgen een zelfstandige woning, alleen buitenlandse studenten krijgen een gemeubileerde kamer en moeten keuken, douche en wc delen. De huur zal met aftrek van huursubsidie ongeveer 350 euro bedragen.