Nieuws

Vrachtwagens ijsvrij door ideeënbus

'S-HEERENBERG - Op de eerste vorstdag van deze winter storen automobilisten zich aan brokken ijs die van vrachtwagens vallen. Een transportbedrijf in ´s Heerenberg bedacht daar een paar jaar geleden een oplossing voor.
Maandagochtend ontstond onder luisteraars van Omroep Gelderland discussie over het gevaar van ijs op het dak van vrachtwagens.

Ideeënbus

Wim Bosman Transport in ´s Heerenberg ontdekte een paar jaar geleden dat het ijs van vrachtwagens ook een flinke kostenpost is. "In 2009 zorgde het ijs voor tien schademeldingen. Vanwege de adminstratieve rompslomp en omdat wagens stilstaan, kost elke melding 2.500 euro. Daarom zijn we hard gaan zoeken naar een oplossing voor het ijsprobleem", zegt Maarten de Graauw.
Het transportbedrijf riep de chauffeurs op om met ideeën te komen. De Graauw: "Een collega kwam toen met de tip om een oude trailer om te bouwen. We hebben er een trap in aangelegd, waardoor chauffeurs goed bij het dak kunnen. Door de sneeuwschuivers op lange stokken, kunnen ze bij alle hoekjes van hun wagen."

Code geel gemist

Sindsdien moeten chauffeurs van Wim Bosman Transport op winterse dagen langs de zogeheten ijsvrijtrailer. Toch ging het maandagochtend mis. "We zagen deze weersomstandigheden niet op tijd aankomen, waardoor de trailer nog niet klaarstond", zegt De Graauw, die de KNMI-waarschuwingen met code geel blijkbaar had gemist. "Maar vanaf vandaag vertrekt geen vrachtwagen meer voordat die ijsvrij is."
Verslaggever Niels de Jager bekeek de ijsvrijtrailer in 's Heerenberg.
Volgens De Graauw hebben veel andere transportbedrijven het idee van de ijsvrijtrailer inmiddels overgenomen: "Bedrijven kwamen bij ons kijken en de landelijke vakbladen schreven erover."

Kans op verwondingen

Plakken ijs van vrachtwagens zijn niet alleen een kostenpost, maar ook gevaarlijk, zegt De Graauw: "De voorruit van een auto is misschien nog wel sterk genoeg voor zo'n plak ijs. Maar als een vrachtwagen over een rotonde rijdt en zo'n brok ijs verliest, kan dat voor fietsers ernaast erg gevaarlijk zijn. Die kunnen gewond raken."