Nieuws

Henk Schiffmacher: rampen vind je altijd terug in tattoos

HARDERWIJK - 's Lands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher kreeg veel aanvragen voor tatoeages vlak na de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. In het TV-programma Clubgenoten legt hij uit dat het voor hem niet altijd gemakkelijk is als mensen te maken hebben met leed en dat vereeuwigd willen zien in de vorm van een tatoeage.
Op Henks bucket list
De tatoeages van Harderwijker Schiffmacher worden zo populair dat hij op de de bucket list van 's werelds grootste artiesten terechtkomt. Nirvana's Kurt Cobain, Robbie Williams, de leden van Pearl Jam en de Red Hot Chili Peppers en Lady Gaga, allemaal hebben ze een tatoeage van Schiffmacher. Tijdens de opnames van Clubgenoten in Amsterdam treffen we oud-profvoetballer en international Fernando Ricksen in Henks studio. Ricksen leidt aan de ziekte ALS en wilde per se een tatoeage van Schiffmacher. Op de vraag waarom mensen juist bij hem terechtkomen antwoordt Schiffmacher: “Dat heeft te maken met dat je je strepen in dit vak verdiend hebt. Ik ben ook een van de langst tatoeërende mensen in dit land.”

MH17

Maar de tatoeëerder heeft ook te maken met mensen die een tatoeage willen ter nagedachtenis aan iemand. Henk vertelt in de uitzending dat het vak soms best zwaar is. “Ik kan soms de last van een dag niet aan.”Zoveel persoonlijk leed krijgt hij dan te horen. In de dagen na de vliegramp met de MH17 in Oekraïne was het drukker dan normaal. “Ze belden me al op dag twee. Mensen willen zo'n enorm memory-ding hebben. Ik heb ze gezegd rustig aan te doen, alles slijt en vindt een plaats.” Volgens Schiffmacher, die de wereld over reisde op zoek naar verhalen over lokale tatoeagetradities zeggen tatoeages veel over de geschiedenis van een volk en land. “Rampen, en het gevoel van het volk, vind je altijd terug in tatoeages.”

Levensgenieter

De in 1952 geboren Harderwijker komt uit een groot Rooms-katholiek gezin van acht en is zoon van een slager. Schiffmachers broer bestiert tot op de dag van vandaag een slagerszaak in het dorp. Via de heilige Dominicusschool wordt hij misdienaar bij de Catherinakapel. En hoewel de excentrieke Schiffmacher al heel lang in Amsterdam woont en werkt is hij volgens zijn dochter Texas z'n roots niet vergeten. “Hij is een stiekeme hippie, maar ook wel echt een boer uit Harderwijk gebleven.” Clubgenoten brengt Schiffmacher weer even terug in het stadje en weer in terug bij de voormalige misdienaarsgroep.
Bekijk de uitzending hier terug
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!