Nieuws

Het Groene Oosten, afl. 12: De weg van het plastic en de duurzame wijk

In deze aflevering van Het Groene Oosten volgen we de weg van het plastic afval en zien we wat je zoal kunt doen om een wijk duurzamer, socialer en groener te maken.
ARNHEM - In deze aflevering van Het Groene Oosten volgen we de weg van het plastic afval en zien we wat je zoal kunt doen om een wijk duurzamer, socialer en groener te maken.
We scheiden steeds meer afval, waaronder plastic, drinkkartons en blikjes. Hoe meer plastic verpakkingsafval we scheiden, hoe meer er gebruikt kunnen worden om nieuwe producten en verpakkingen van te maken. Dan wordt er minder plastic verbrand en zal er ook minder plastic in de natuur terecht komen. Toch is de doelstelling om in 2020 zo’n 75 % van het afval te scheiden, nog niet gehaald. Maar we zijn wel op weg daar naar toe. Hoe dat in z’n werk gaat? Dat zie je allemaal in deze aflevering van Het Groene Oosten.
In Het Groene Oosten brengen we de route in kaart die het plastic aflegt. Die route begint thuis in de keuken waar Andre een Avri-afvalzak vult met plastic afval, die hij vervolgens aan straat zet. De inzamelwagen van Avri (verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval in het Rivierengebied) haalt de zakken op en brengt ze naar Avri’s grondstoffenpark in Geldermalsen. Daar wordt het plastic in grote balen geperst, zo is het makkelijker te vervoeren naar de sorteerinstallatie in Duitsland.

In het Ruhrgebied in de plaats Kempen wordt het plastic gesorteerd. Het plastic wordt gesorteerd op een lopende bandensysteem. Het gesorteerde afval gaat in weer in containers die vervolgens vervoerd worden naar afvalverwerkers in Duitsland en Nederland.

4Petrecycling in Arnhem is een recyclebedrijf dat plastic verwerkt tot granulaat en er volgens zelf eindproducten van maakt. Dit doen ze in twee verschillende fabrieken in Arnhem. En Andre krijgt uitleg over hun werkwijze. 
Steeds meer wijken zijn in beweging, er komen buurtinitiatieven van de grond, de sociale cohesie wordt versterkt en dit allemaal door betrokkenheid van de eigen bewoners. Het Arnhemse Spijkerkwartier is zo’n wijk in beweging, het bruist er en er zijn allerlei projecten en ideeen om de wijk mooier, groener en duurzamer te maken. Hoe ze dat doen, zien we in deze aflevering van Het Groene Oosten.
In elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 12 is dit Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is groot voorstander van de circulaire samenwerkingseconomie en draagt dit ook uit.
En in de rubriek de Energiebespaarder neemt onze energie-expert Bas Verkerk van Groenpand het appartement van Gerrie Makkink uit Eefde onder de loep.
Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!