Nieuws

Scheepswrak komt boven water in Waal bij Gendt

De Waal bij Gendt heeft een goed bewaard geheim prijsgegeven. Een scheepswrak dat mogelijk uit 1300 stamt kwam afgelopen weken door de lagere waterstand steeds verder bloot te liggen.
GENDT - De Waal bij Gendt heeft een goed bewaard geheim prijsgegeven. Een scheepswrak dat mogelijk uit 1300 stamt kwam afgelopen weken door de lagere waterstand steeds verder bloot te liggen.
Dijkbewoner Wim Seegers ontdekte het scheepswrak vorige week op een van zijn jutterstochten langs de Waal. Hij seinde onmiddellijk de leden van de historische kring Gente in en die stelden al snel vast dat het hier om een historisch wrak gaat. Gerard Janssen van de historische kring: 'Je ziet in de stukken hout de gesmede spijkers waarvan de kopjes piramidevormig zijn. Dat wijst ons in de richting van een bepaalde periode.'

Zelf uitgraven mag niet

Die periode wordt nogal ruim geschat: van 1300 tot 1850. Om het precieze jaartal vast te stellen moeten de historici professioneel onderzoek laten doen, voor een bedrag van 250 euro. 'Daarvoor moeten we onze penningmeester vriendelijk aankijken', lacht Janssen. Maar de penningmeester die meeluistert vanuit de hoek in het clubgebouw van de historische kring, knikt al goedkeurend.
Het liefst zou Gerard Janssen het wrak zelf verder uitgraven, maar dat mag volgens hem niet van de wet. Leden van de historische kring mogen wel losse delen meenemen om te voorkomen dat ze door anderen worden gestolen.

Meer geheimen in de Waal

Janssen mijmert verder: 'Als het een vrachtschip was, zullen er ongetwijfeld ook resten van de gebruikers aanwezig zijn. Maar dat is nog de vraag. Het is een geheim dat de Waal misschien de komende dagen nog prijsgeeft.'