Nieuws

Eeuwenoude waterput gevonden bij werkzaamheden op Groenmarkt in Zutphen

Een aannemer zal afgelopen week vreemd opgekeken hebben toen hij een meer dan twee eeuwen oude waterput ontdekte tijdens werkzaamheden in Zutphen. Het gaat om een put uit de 18e eeuw op de Groenmarkt.
ZUTPHEN - Een aannemer zal afgelopen week vreemd opgekeken hebben toen hij een meer dan twee eeuwen oude waterput ontdekte tijdens werkzaamheden in Zutphen. Het gaat om een put uit de 18e eeuw op de Groenmarkt.
Bij graafwerkzaamheden voor de herinrichting van de markt kwam de waterput aan de oppervlakte. De gemeente bekijkt hoe de put een zichtbare plaats kan krijgen op de nieuw in te richten markt.

Vers water voor de buurt

De Groenmarkt krijgt een opknapbeurt; er komt nieuwe bestrating en ledverlichting en er komen nieuwe bomen. De gevonden put is acht meter diep en heeft een diameter van twee meter. Het gaat om een voormalige openbare waterput waar de hele buurt rond de Groenmarkt vers water kon halen.

Langzaam uit straatbeeld

Op de bakstenen put stond een stadspomp. De put met pomp is waarschijnlijk tussen 1750 en 1800 geplaatst en werkte tot het einde van de 19e eeuw. Nadat in 1891 huizen werden aangesloten op de stadswaterleiding verdwenen de pompen. Archeologen onderzoeken de de waterput nu.