Nieuws

Station Arnhem wordt Centraal: acht letters, twee ton

Station Arnhem krijgt waarschijnlijk de naam Arnhem Centraal. Daarmee wil het zich voegen bij andere grote stations als Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam. En dat mag wat kosten. © screenshot uit filmpje ProRail
ARNHEM - Station Arnhem krijgt waarschijnlijk de naam Arnhem Centraal. Daarmee wil het zich voegen bij andere grote stations als Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam. En dat mag wat kosten.
Spoorbeheerder ProRail, stationsbeheerder NS en de gemeente Arnhem zitten midden in het proces van de naamsverandering. Arnhem wil al jaren dat het station Arnhem Centraal heet, zo wordt het station in de volksmond ook wel genoemd.
ProRail laat weten dat Arnhem nu een echt verzoek heeft ingediend voor de naamswijziging. ProRail en NS hebben positief geadviseerd en de commissie stationsnamen moet nu een besluit nemen. 'Maar het is niet altijd zo dat een positief advies ook leidt tot een akkoord voor de naamswijziging', zegt Franc de Korte van ProRail.

Naamswijziging kost een hoop geld

De kosten voor een naamswijziging zijn ongeveer 200.000 euro. 'Maar omdat Arnhem een groot station heeft, worden de kosten waarschijnlijk hoger', vertelt Franc de Korte. Hoeveel de naamswijziging precies kost, wordt nog berekend; het is maatwerk.
Maar de kosten lopen hard op doordat er veel veranderd moet worden. 'Zo moet binnen alle systemen van ProRail en NS de naam gewijzigd worden. Dat geldt ook voor de digitale borden die op stations hangen. Ook de gele borden op de stations in Nederland moeten vervangen worden en tot slot moeten alle reizigersprogramma's als 9292ov.nl gewijzigd worden.

Arnhem wil dit al lange tijd

'Het klopt dat we als gemeente al tijden de wens hebben voor de wijziging naar Arnhem Centraal', aldus Susanne Boerhoef van de gemeente Arnhem. Maar of de wijziging er ook komt, hangt volgens Boerhoef af van de kosteninventarisatie en het maatwerk dat daarvoor verricht moet worden. 'Die twee ton is een kerngetal. Dit bedrag kan lager of hoger worden.'
Volgens de woordvoerder is het niet zo dat de gemeente geheel zelf opdraait voor die kosten. Maar welk deel ze dan eventueel wel voor haar rekening neemt en met wie de kosten worden gedeeld, daarover wil Boerhof nog geen uitspraken doen. Arnhem Centraal is volgens haar een logische stap, omdat bijvoorbeeld Arnhem Presikhaaf en Arnhem Velperpoort al bestaan. Bovendien past het in de lijn van andere grote steden die ook een 'Centraal' hebben, zoals Utrecht.

'Je wordt niet zomaar Centraal'

Een station krijgt namelijk niet zomaar de naam 'Centraal'. 'Dat is een soort eretitel. Net zoals een bedrijf niet zomaar de titel koninklijk mag dragen. Om de titel Centraal te krijgen moet je aan behoorlijk strenge, maar bijna mysterieuze regelgeving voldoen', vertelt De Korte.
Een aantal eisen op een rijtje:
  • Het station moet een x-aantal reizigers over de vloer krijgen en vervoeren op een dag (Niet bekend of Arnhem hieraan voldoet)
  • De stad moet meerdere stations hebben (Arnhem heeft er vier)
  • De naam mag met de toevoeging 'Centraal' niet meer dan 25 karakters hebben (Arnhem plus Centraal zijn er veertien)
  • De naamswijziging moet logisch zijn (Arnhem Centraal voldoet hieraan)

'Grootstedelijke ambities'

Als het nog veel geld kost, waarom zou je dan überhaupt de naam van het station willen veranderen? Daar heeft Martijn Schenning, communicatieadviseur en directeur van SIR in Enschede wel een antwoord op.
'Arnhem wil waarschijnlijk grootstedelijke ambities uitdragen met deze naam. Ze zoeken aansluiting bij de andere grote steden met deze naam', zegt communicatieadviseur Martijn Schenning.
'Met die naam verwacht je namelijk in een grote stad uit te stappen. Daarnaast verduidelijkt Centraal ook, je weet dat je in het centrum van het centrum uitstapt', aldus Schenning.

'Centraal het meest duidelijk'

Maar levert de naamswijziging nog wat op? 'In aantal euro's durf ik dat niet uit te drukken, maar het station zal beter gevonden worden. Het is net zoiets als citymarketing, het draagt bij aan meer toerisme en het imago.'
Volgens Schenning zal de toerist de stad beter weten te vinden. 'Als je naar Den Haag wil zul je misschien niet meteen Den Haag Centraal invoeren, maar als je iets wil doen in het centrum van Den Haag voer je wel zonder blikken of blozen Den Haag Centraal in. Centraal is het meest duidelijk voor het midden van de stad.'
Als de naam Arnhem Centraal wordt goedgekeurd door de commissie duurt het minstens nog een jaar voordat het station de naam ook zal dragen. Dat zal dus richting 2017 het geval zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!