Nieuws

Orgelbouwer Ede bouwt orgel met geluid uit de Notre Dame

EDE - Het bedrijf Johannus Orgelbouw in Ede presenteert vandaag een revolutionair nieuw orgel. Met dit orgel krijgen spelers en luisteraars het gevoel alsof ze in de Notre Dame in Parijs of in een andere grote kerk zitten. Het orgelbedrijf heeft het apparaat helemaal zelf ontwikkeld.
Erwin Kreijne van Johannus Orgelbouw: 'Onze mensen hebben vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Johannus LiVE. Het is echte innovatie, echt baanbrekend! Er is veel geld, tijd en energie in gestoken. Zo hebben we in allerlei grote kerken over de hele wereld de akoestiek opgenomen en dat is allemaal verwerkt in dit nieuwe orgel. Deze week hebben we het instrument gepresenteerd aan dealers uit Europa en die zijn erg enthousiast'. Het nieuwe orgel is ook geschikt voor huiskamers.
'Het kost op een paar euro na 22.000 euro en ja daar koop je ook een nieuwe auto voor, maar dit is echt wel een bijzonder orgel', aldus Kreijne.

Open Dag

Johannus Orgelbouw houdt vandaag haar jaarlijkse open dag in de fabriek in Ede. Het bedrijf is jaarlijks goed voor vijftienhonderd orgels over de hele wereld. Dat varieert van kleine huiskamerorgels tot instrumenten in kerken. Kreijne: 'Onze markt is heel divers inderdaad, variërend van huizen tot ontzettend grote kerken. Het is bijna niet voor te stellen maar we zijn nu bezig met een orgel voor een kerk in Nigeria met 300.000 zitplaatsen!'