Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

De 'vergeten' achttiende eeuw: een bloeiperiode voor Gelderland

NIJKERK - De Gouden Eeuw heeft toch plaatsgevonden in de zeventiende eeuw? Welnee! Het is de achttiende eeuw waarin Gelderland weer tot bloei komt. Maar, omdat Holland in deze periode in slaap is gevallen, horen we er in de vaderlandse geschiedenis vrijwel niets over. En dat terwijl het een eeuw is, waarin er juist heel veel gebeurt bij ons in Gelderland. Tijd voor Bas en René van het geschiedenisprogramma Ridders van Gelre om die vergeten eeuw op de kaart te zetten!
In de loop van de achttiende eeuw verschuift het zwaartepunt van de Nederlandse economie langzaam naar het oosten van het land. En voor Nijkerk geldt dat zeker, want de bodem en het klimaat blijken daar perfect te zijn voor de verbouw van tabak. Vergeet zonnige, tropische oorden; de Gelderse vallei is de plek waar veel geld wordt verdiend met tabak. Nijkerk schaft met de opbrengst van de snuif- en pruimtabak, de mooiste kerktoren van Nederland aan. Ridder René gaat in Nijkerk op zoek naar sporen van het rijke tabaksverleden.

De mooiste zaal van Nederland

Gelderland wordt alsmaar rijker in de achttiende eeuw. En dat geld moet rollen, zo denkt de elite. Johan Frederik Willem van Spaen laat zijn huis - kasteel Biljoen in Velp - opknappen. En dat doet hij volgens de allerlaatste internationale mode, want hij laat een stuczaal bouwen. Deze zaal is absoluut uniek en naar alle waarschijnlijkheid de mooiste achttiende-eeuwse zaal van Nederland. Reden genoeg voor Ridder Bas om er een kijkje te nemen.

Gelderland wordt mooier en mooier

Bekostigd met de opbrengst van de grootschalige exploitatie van watermolens, krijgt ook De Cannenburch in Vaassen in de achttiende eeuw een makeover. In Arnhem bouwt de familie Brantsen Huis Zypendaal. Geniet van al het moois dat de achttiende-eeuwse bloeiperiode Gelderland gebracht heeft.
Ridders van Gelre is maandagavond vanaf 18.20 uur te zien op TV Gelderland.
Bekijk hier de uitzending van de Ridders van Gelre: