Nieuws

OR Hameland komt met alternatief plan

De ondernemingsraad van sociale werkvoorziening Hameland komt met een eigen toekomstvisie voor het bedrijf. De OR wil Hameland opdelen in twee zelfstandig opererende organisaties. 'De ene organisatie moet zich bezig houden met mensen die nog niet klaar zijn om binnen een normaal bedrijf te werken. De andere organisatie moet zich richten op werknemers en werkgevers,' zegt Leon ten Have van de OR.
LICHTENVOORDE - De ondernemingsraad van sociale werkvoorziening Hameland komt met een eigen toekomstvisie voor het bedrijf. De OR wil Hameland opdelen in twee zelfstandig opererende organisaties. 'De ene organisatie moet zich bezig houden met mensen die nog niet klaar zijn om binnen een normaal bedrijf te werken. De andere organisatie moet zich richten op werknemers en werkgevers,' zegt Leon ten Have van de OR.
Dat tweede deel is volgens hem een belangrijk onderdeel, omdat dat veel verder gaat dan het huidige detacheringsbeleid nu. 'Het moet namelijk ook servicegericht zijn richting werkgevers'. Volgens de OR zit hier zelfs een verdienmodel achter dat leidt tot kostenbesparing.
De gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost-Gelre en Winterswijk die aandeelhouder zijn besloten eerder het bedrijf te ontmantelen.

Zorgen en onrust

Die ontmanteling zorgt voor veel onrust. Zo berichtte Omroep Gelderland al eerder dat er angst was voor suïcidale medewerkers.
Volgens de ondernemingsraad verloopt de ontmanteling verre van vlekkeloos. 'Onder het personeel is veel weerstand tegen de ontmanteling'. Zo schreef een medewerkster afgelopen maand nog een emotionele brief aan de koning.
'De directeur die aangesteld was om de ontmanteling uit te voeren heeft na amper negen maanden geconcludeerd een onmogelijke opdracht te hebben en betitelt het proces als onzorgvuldig', aldus de OR in een verklaring.
Het bestuur van Hameland besloot in mei niet meer gezamenlijk verder te willen met Hameland. Ontmanteling van het bedrijf is het gevolg. De gemeenten willen de uitvoering van de participatiewet zelfstandig oppakken.

Politiek moet plan gaan omarmen

Het plan is vrijdag aangeboden aan het bestuur van Hameland. Ook alle betrokken colleges van burgemeester en wethouders hebben de visie ontvangen. 'Het is nu aan de politiek om deze richting te omarmen. Let wel het is een visie waaruit een plan moet gaan ontstaan'. De OR komt pas na maanden onrust met een eigen plan omdat er hoop was dat met acties de politiek tot inkeer zou komen. 'Dat is niet gebeurd. En op het moment dat de directeur opstapte werd het ons helemaal duidelijk dat we zelf in actie moesten komen', aldus Ten Have.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!