Nieuws

Gelderland hekkensluiter van Nederland op gebied van internet

Gelderland heeft de slechtste digitale infrastructuur van Nederland. Dat houdt in dat er het minste snel mobiel internet is en weinig datacenters. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.
ARNHEM - Gelderland heeft de slechtste digitale infrastructuur van Nederland. Dat houdt in dat er het minste snel mobiel internet is en weinig datacenters. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.
Daaruit blijkt dat als de digitale infrastructuur van Nederland op 100 wordt gesteld, Gelderland de hekkensluiter is met een score van 70, ver onder het gemiddelde. Alleen Friesland komt met 71 in de buurt. Koploper is Noord-Holland (157), voor Groningen (115) en Utrecht (106).

Nog veel huishoudens zonder snel mobiel internet

De dekking van snel internet blijft in Gelderland achter bij het landelijke gemiddelde. Ongeveer 112.000 Gelderse huishoudens en 26.000 bedrijfsvestigingen hebben geen toegang tot snel mobiel internet. Het aantal 4G masten is de afgelopen maanden wel sterk gestegen. In de Achterhoek was er een verdubbeling, op de Veluwe een stijging met twee derde.

In buitengebieden vaak traag internet

Snel vast internet, kabel of glasvezel is op 11 procent van de Gelderse adressen niet aanwezig. Vooral in de buitengebieden is internet vaak traag. Er zijn in Gelderland weinig datacenters. Maar 1 procent van alle vierkante meters aan datacenteroppervlak in Gelderland is te vinden in onze provincie.

Belangrijk voor economie

De digitale infrastructuur is op twee manieren van invloed op de economie. Op korte termijn door de vervaardiging en aanleg van die infrastructuur (kabels, masten, datacenters). Op de (middel)lange termijn door productiviteitsgroei zoals sneller, mobieler werken en door toenemende innovatie, zoals het ontstaan van bedrijven.

Vooral dienstverleners afhankelijk van digitale infrastructuur

Vooral dienstverleners zijn afhankelijk van de digitale infrastructuur. Bijna 100 procent van het personeel in de financiële dienstverlening en ICT gebruikt internet. En bijna zeven op de tien van dat soort bedrijven geeft personeel op afstand toegang tot e-mail, bestanden, intranet en softwaresystemen.