Nieuws

Fouten bij bouw flat Nijmegen, maar niemand vervolgd voor fatale brand

NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen strafrechtelijk onderzoek in na de brand in wooncomplex de Notenhout in Nijmegen op 20 februari van dit jaar. Daarbij vielen vier doden. Het OM heeft te weinig aanwijzingen voor vervolging.
Op verzoek van Justitie deden het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en TBO/Effects onderzoek naar de brand die op die fatale dag begon in de cafetaria onder de appartementen. De brand ontstond daar in de meterkast en sloeg over via de schacht.
Volgens de onderzoekers was die afvoerschacht niet brandveilig genoeg. Er is afgeweken van de bouwvergunning, maar dit gebeurde in opdracht van de vorige flateigenaar. Het is volgens het OM te lang geleden om de vorige eigenaar hiervoor te vervolgen. De huidige eigenaar van het flatgebouw, Woonzorg Nederland, wist van niets van deze gebreken.

'Snel opgeschaald'

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) onderzocht het brandverloop en de bestrijding van de brand. René Hagen van het IFV zei op een persconferentie dat de brandweer 11 minuten na het ontdekken van de brand ter plaatse was. Er waren toen 98 bewoners. 'De brand is heel snel opgeschaald naar GRIP 3, omdat veel bewoners slecht ter been waren.'
Zestien mensen moesten naar het ziekenhuis. Enkelen waren er toen al ernstig aan toe, aldus Hagen. Hoe kan het dat een brand in een cafetaria leidt tot een levensgevaarlijke situatie voor de flatbewoners, was de belangrijkste onderzoeksvraag voor het IFV. Volgens het OM heeft de brandweer goed werk verricht. Het was een moeilijke operatie, uitputtend voor de brandweer in Nijmegen, die er alles aan heeft gedaan om de brand snel te blussen.
Omroep Gelderland maakte onder meer deze reportage na de brand:

Brandweer probeerde bewoners meteen te evacueren

De exacte oorzaak van de brand in de meterkast van de cafetaria is volgens Hagen niet meer vast te stellen. 'Alle vluchtwegen kwamen onder rook te staan. Er werd ook rook in een groot deel van de woningen gezogen. De brandweer heeft geprobeerd het trappenhuis snel rookvrij te maken en de bewoners te evacueren. Als de brandweer eerst was begonnen met blussen, had dat nadelige gevolgen voor de bewoners gehad.'

IFV: Bewoners zijn niet veilig in hun appartement

Vier van de bewoners zijn uiteindelijk overleden. Hagen: 'Het was een noodlottig samenspel van omstandigheden. De schacht begon zelf te branden, de bewoners waren slecht ter been en de rook verspreidde zich razendsnel.' Een van de belangrijkste lessen (pdf) is dat het idee dat bij een flatbrand bewoners veilig in hun woningen zijn, achterhaald is.
Verder is de aanname dat mensen bij brand altijd veilig kunnen vluchten, niet houdbaar, aldus het IFV. Eigenaren van seniorenflats moeten extra maatregelen nemen ten aanzien van de vluchtveiligheid; ouderen hebben meer tijd nodig om zich uit de voeten te maken.
Bewoner Jan ter Hoek werd voortijdig van de onderzoeken naar de brand op de hoogte gesteld. Hij keek niet vreemd op van het bericht dat in alle 71 woningen slechts 1 rookmelder aanwezig was. 'Die van mij ligt in de kast. Als dat ding zou afgaan, hoorde ik die alleen als ik mijn gehoorapparaat zou in hebben.'
Bij de bestrijding van de brand in de Notenhout aan de Otto C. Huismanstraat in Nijmegen waren meer dan honderd brandweerlieden betrokken.

Reactie Woonzorg Nederland

Huidig eigenaar van de Notenhout is Woonzorg Nederland. 'We onderschrijven de aanbevelingen in het eindrapport', meldt een woordvoerster. 'We zullen alles doen dat nodig is om de mensen er veilig te laten wonen. Beschadigde appartementen kunnen nog steeds niet worden bewoond. De woordvoerster: 'Het is wachten op een vergunning van de gemeente voor aanpak van de buitengevel.'
Totaal 33 appartementen krijgen nieuwe bewoners. Een deel van de oorspronkelijke bewoners weigert terug te keren en heeft elders woonruimte gevonden.  
Woonzorg Nederland is voortgekomen uit een fusie in 1996 tussen de opdrachtgever voor de bouw van de Notenhout, Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting, de Humanistische Stichting voor Huisvesting van Bejaarden en woningcorporatie Nederlandse Centrale voor Huisvesting van Bejaarden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!