Nieuws

Het jachtseizoen is geopend, maar een échte jager gaat er het hele jaar op uit

Vandaag opent bij zonsopgang officieel het jachtseizoen op klein wild, zoals haas, fazant en houtduif. Maar de echte jagers zaten de afgelopen maanden niet stil.
ARNHEM - Vandaag opent bij zonsopgang officieel het jachtseizoen op klein wild, zoals haas, fazant en houtduif. Maar de echte jagers zaten de afgelopen maanden niet stil.
'Een jager is het hele jaar door actief', beaamt Reinier Enzerink van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. 'Hij investeert daar ook veel tijd in. Er zijn 27.000 jagers in Nederland. Die steken zo'n 13.000 fte in het landschap. Elke jager heeft dus bijna een halve baan aan het jagen.'
Het jachtseizoen van de reebok is juist net afgelopen. Op ganzen mag het hele jaar worden gejaagd. Op wilde zwijnen mag van 1 juli tot 28 februari worden gejaagd. 'De meeste jagers wachten tot een mooie winterdag', aldus Enzerink.

Opleiding van een jaar

Jagers moeten overigens wel een vergunning hebben en een verplichte opleiding van een jaar volgen voor hun jachtakte. Bovendien moeten ze een jachtveld hebben: een afgebakend, aaneengesloten gebied van minstens 40 hectare. Per gebied is er een jager.

'Vooral beschermer'

Volgens Enzerink is een jager vooral bezig met het beschermen van kwetsbare diersoorten. '80 procent van de tijd is hij bezig met het beschermen van dieren en gewassen, 10 procent met het beheren van de wildpopulaties, zoals bijvoorbeeld het voorkomen van aanrijdingen. De overige 10 procent besteedt hij aan het schieten van wild waar genoeg van is, zoals wilde zwijnen.'

Geen tegenacties

Partij voor de Dieren en Faunabescherming laten weten niet speciaal actie te voeren bij het begin van het jachtseizoen. 'Als het een strenge winter is en het open water is dichtgevroren, dan komen we in actie en vragen de provincie de jacht te sluiten', aldus Luuk van der Veer van de Gelderse Statenfractie van de PvdD. Hij verwacht dat zijn partij volgend jaar meer gaat doen, omdat de provincie dan waarschijnlijk verantwoordelijk wordt voor de jacht op klein wild.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!