Nieuws

KLOKK wil naast geld ook 'sorry' horen voor slachtoffers seksueel misbruik

Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) is niet tevreden over de regeling voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). De RKK komt met geld over de brug, maar dat gaat KLOKK niet ver genoeg, meldt haar voorzitter Guido Klabbers uit Zutphen.
ARNHEM - Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) is niet tevreden over de regeling voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). De RKK komt met geld over de brug, maar dat gaat KLOKK niet ver genoeg, meldt haar voorzitter Guido Klabbers uit Zutphen.
Ongeveer 250 mensen krijgen, ondanks dat er bewijs voor misbruik ontbreekt, een vergoeding. Die ligt tussen de 1000 en de 17.500 euro. In totaal gaat het om ongeveer 1 miljoen euro. Het akkoord is maandagavond door woordvoerders van de RKK en de commissie-Deetman gepresenteerd. Die deed onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
'Financieel worden de slachtoffers gecompenseerd, maar morele genoegdoening blijft helaas achterwege', reageert Klabbers. 'Terwijl er veel slachtoffers zijn die ook willen praten en excuses willen horen van de Kerk.'

'Niemand maakte foto's'

De financiële regeling gaat volgens Klabbers voorbij aan de zorgvuldige behandeling waarop de slachtoffers van het misbruik recht hebben. Hij doelt op de gevallen die geloofwaardig zijn, maar niet konden worden bewezen.
Klabbers: 'Stel je voor: je bent misbruikt, maar er is niemand die jouw verhaal kan bevestigen. Niemand was erbij met een fototoestel en van je ouders kreeg je een draai om je oren als je het vertelde. En al die paters en nonnen zagen er hetzelfde uit. 50 jaar na dato mocht je met namen en rugnummers op de proppen komen.'

Nieuw overleg over erkenning

KLOKK vindt dat de morele erkenning alsnog moet plaatsvinden. Eind oktober vindt daarover volgens Klabbers nieuw overleg plaats. Het seksueelmisbruikschandaal heeft de RKK tot nu toe meer dan 16 miljoen euro gekost. Bij de onafhankelijke klachtencommissie zijn nog 393 klachten over seksueel misbruik in behandeling.