Nieuws

Microfoon Faber gaat uit na uitspraak over 'nepvolksvertegenwoordigers'

Marjolein Faber, de fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer, is dinsdag de mond gesnoerd tijdens de Algemene Beschouwingen Eerste Kamer. Ze noemde haar collega's 'nepvolksvertegenwoordigers'. © ANP
ARNHEM - Marjolein Faber, de fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer, is dinsdag de mond gesnoerd tijdens de Algemene Beschouwingen Eerste Kamer. Ze noemde haar collega's 'nepvolksvertegenwoordigers'.
'Ja, dat klopt. Ik zei dat omdat ze op dit moment niet doen wat ze moeten doen. Ze komen niet voor de belangen van Nederland op. Het kabinet plaatst de belangen van de asielzoekers boven de belangen van de Nederlanders. Deze nepvolksvertegenwoordigers laten hun kiezers gruwelijk in de steek', vertelt de in Hoevelaken wonende Faber.
Dit zei de fractievoorzitter toen ze bezig was met een betoog over de vluchtelingenproblematiek. Het woord 'nepvolksvertegenwoordigers' viel niet in goede aarde bij voorzitter Broekers-Knol. Daarop besloot ze de microfoon van Faber uit te zetten. 'Zij wilde niet dat ik dat woord gebruikte. Ze wilde zelfs dat ik het terugnam. Dat deed ik absoluut niet', aldus Faber.
Volgens dagblad De Telegraaf zette de voorzitter de microfoon uit om te voorkomen dat het een ordinaire scheldpartij zou worden.

Vrijheid van meningsuiting

Faber beroept zich met haar uitspraak op de wet vrijheid van meningsuiting. 'Ja, juist tijdens een debat moet je een mening kunnen uiten.'
De politica vond ook niet dat ze met haar uitspraken onfatsoenlijk was. 'Ik heb ook uitgelegd waarom ik dit heb gezegd. Als het een loze kreet was geweest, was het anders. Maar blijkbaar ligt dit heel gevoelig.'

Wilders riep nepparlement

Later in het debat mocht Marjolein Faber wel haar betoog afmaken. Het woord 'nepvolksvertegenwoordiging' is daarin niet meer gevallen. Dat haar microfoon werd dichtgedraaid is opvallend. Partijlijder Geert Wilders sprak eerder in de Tweede Kamer over een 'nepparlement'. Voorzitster Anouchka van Miltenburg stond dat toe en kreeg een hoop kritiek over haar heen. Mevrouw Broekers-Knol besloot wel om in te grijpen.

Wilders zegt 'nepparlement'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!