Nieuws

Alles wat u altijd al wilde weten over de Maartenskliniek maar niet durfde te vragen

Topzorg willen leveren is één, maar maken ze dat ook waar? Voor het tweede jaar op rij doet de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een boekje open over alle behandelingen van 2014 en de geboekte resultaten.
UBBERGEN - Topzorg willen leveren is één, maar maken ze dat ook waar? Voor het tweede jaar op rij doet de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een boekje open over alle behandelingen van 2014 en de geboekte resultaten.
'MaartensFacts' noemen ze dat in het ziekenhuis, 'in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging', aldus de kliniek op de eigen website.
De MaartensFacts zijn een complete opsomming van alle verrichte behandelingen, het percentage mannelijke en vrouwelijke patiënten, de leeftijden, hoe lang ingrepen en opnamedagen hebben geduurd en wat de patiënten daarmee zijn opgeschoten.
De lijst moet worden gezien als een verantwoording over 2014; de kliniek hoopt dat andere ziekenhuizen het initiatief overnemen. Want in een sector waarin zo enorm veel geld omgaat en het constant gaat over efficiency en kostenbesparing is het volgens de kliniek ook goed om vragen te beantwoorden als 'Heeft de behandeling de juiste resultaten opgeleverd en waar is ruimte voor verbetering?'.

Voor, tijdens en na

Om die vragen goed te kunnen beantwoorden hebben patiënten vóór, tijdens en na de behandeling uitgebreide vragenlijsten ingevuld. Een compleet beeld levert dat overigens nog niet op: voor zo'n 25 aandoeningen zijn de resultaten geïnventariseerd, maar voor andere behandelingen is het nog steeds 'werk in uitvoering', aldus het ziekenhuis. Maar er wordt aan gewerkt.
Wat wel bekend is, is gebundeld in een boek dat ook via de website van de kliniek te bekijken is.

Kromme rug

Wat dacht u bijvoorbeeld van de Ziekte van Scheuermann, een ziekte die leidt tot een sterke kromming van de rug, waardoor rechtop staan vrijwel onmogelijk is. Voor de behandeling worden de wervels operatief losgemaakt waarna de wervelkolom met schroeven en lange staven in een juiste stand wordt gezet.
Van de 28 patiënten die gemiddeld 18 jaar na hun operatie zijn gevolgd zegt 60 procent weer ‘normaal’ te functioneren, Ze hebben nog wel rugklachten, maar volgens de kliniek 'waarschijnlijk minder dan wanneer ze niet waren geopereerd.'
En dan de vraag 'Zou u deze behandeling aanraden bij anderen?'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!