Nieuws

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen op campagne in haar geboortedorp Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN - Binnenkort hoopt Sharon Gesthuizen boegbeeld Jan Marijnissen op te volgen als leider van de SP. Deze weken reist het huidige Tweede Kamerlid het hele land door om campagne te voeren. Zo was ze ook even terug in haar geboortedorp Millingen aan de Rijn.
Sharon Gesthuizen duikt diep weg in haar jas. Het is de eerste echt koude dag deze herfst en op de dijk aan de rand van Millingen aan de Rijn lijkt het nog net iets kouder. Rechts ziet Gesthuizen de rivier, links dwaalt haar blik over de Molenkolk, een klein plasje waar ze goede herinneringen aan heeft. 
'Hier heb ik vroeger veel geschaatst', vertelt Gesthuizen met een brede glimlach. 'Op van die schattige rode kunstschaatsjes. Het is maar een kleine plas, maar ik vond het vroeger een heel eind!' Het Tweede Kamerlid van de SP is zichtbaar in haar nopjes om 'thuis' te zijn. Ver weg van het letterlijk en figuurlijk drukke en hectische Den Haag waar ze tegenwoordig woont.
In haar ouderlijk huis drinkt ze een kopje thee met haar vader Sjaak. Gesthuizen wijst uit het raam: 'Daar stonden nog geen huizen toen ik jong was, alleen weilanden'. Na studies Engels en Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Nijmegen en de kunstacademie in Arnhem is ze in 2006 in de Kamer gekozen met ruim 1500 voorkeurstemmen, in 2010 is ze herkozen met ruim 3000 stemmen.
De voormalig kunstenares is nog steeds creatief, want ze maakt van de gelegenheid gebruik om even verder te werken aan haar beeld in de schuur van haar vader. 'Dat lukt niet in Den Haag op 1 hoog achter', lacht Gesthuizen. Ze maakt een hels kabaal, want met een haakse slijper brengt ze het beeld wat verder in model. Binnen de korste keren staat de hele schuur vol stof. Volgens Gesthuizen zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen de politiek en de kunst. 'Politiek en kunst gaan allebei over idealen. En hoe je die het mooist verbeeldt'.
Binnenkort hoopt de politica haar idealen te verwezenlijken als leider van de SP. Ze heeft zich kandidaat gesteld om partijcoryfee Jan Marijnissen op te volgen als voorzitter. Een gewaagde keuze, omdat het partijbestuur al heeft laten weten een voorkeur te hebben voor Ron Meyer, een vakbondsbestuurder uit Heerlen. Daar ligt ze niet wakker van. Gesthuizen: 'Veel leden hebben mij verteld dat ze zelf wel kunnen bepalen wie hun nieuwe leider wordt. Ik denk dat het nog spannend zal worden'.
Mocht het Gesthuizen lukken dan hoopt ze in ieder geval de partij te verbreden. De SP is traditioneel sterk in de zorg en sociale zekerheid. Volgens Gesthuizen zijn er nog heel veel activistische mensen die thema's als milieu of internationale solidariteit heel belangrijk vinden, maar die de SP niet weten te vinden. 'Daarnaast zijn we nog teveel een partij van witte mannen', vindt Gesthuizen. Volgens de politica is het hoog tijd dat er meer vrouwen en allochtonen bij komen.
Allochtonen zijn er niet op de Sint Martinusschool in Millingen aan de Rijn, de oude basisschool van Sharon Gesthuizen. Vanmiddag geeft ze debatles aan de groepen 7 en 8. Ze leest de eerste stelling voor: 'Stropers mogen geen bedreigde diersoorten afschieten. Wie is er voor? En wie is er tegen? Iemand? Ja! Jij!' 
Onvermoeibaar legt ze de kinderen uit dat ze goed moeten luisteren en in moeten gaan op wat er is gezegd. Het gaat haar verrassend goed af. 'Ik heb voor ik Kamerlid werd ook nog even voor de klas gestaan', reageert Gesthuizen. 'Ik heb ontzettend veel respect voor mensen in het onderwijs'. De kinderen debatteren fanatiek over de stellingen en ze reageren enthousiast.
Eind november beslissen de leden van de SP of ze ook zo enthousiast zijn over het verhaal van Sharon Gesthuizen. Dan bepalen zij wie de nieuwe partijleider wordt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!