Nieuws

Jonge statushouders naar jeugdzorgpanden Borculo

130 alleenstaande minderjarige vreemdelingen kunnen onderdak en begeleiding krijgen op de locatie van de Leo Stichting bij Borculo. © Google maps
BORCULO - 130 alleenstaande minderjarige vreemdelingen kunnen onderdak en begeleiding krijgen op de locatie van de Leo Stichting bij Borculo.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgt hiervoor professionele ondersteuning van de jeugdzorgorganisaties die tot voor kort actief waren op de locatie Leo Stichting.
Over dit plan wordt woensdagavond 14 oktober een informatiebijeenkomst gehouden voor  buurtbewoners en andere betrokkenen.

Uitgebreid gescreend

De doelgroep bestaat uit jongeren die al een verblijfsvergunning hebben. Ze zijn door het COA en de immigratiedienst uitgebreid gescreend. De jongeren hebben ook al een voogd toegewezen gekregen en zijn medisch gekeurd.
Twee derde van de jongeren heeft de Syrische nationaliteit; een derde komt uit Eritrea. In deze groep zit een aantal meisjes, maar het merendeel is jongen. Zij zijn tussen 13 en 18 jaar oud.
Voor de opvang en begeleiding zijn twee panden beschikbaar: het Fraterhuis (voor totaal 50 jongeren) en Lange Dreef (vier woongebouwen voor 80 jongeren).

3 kilometer buitenaf

De campus ligt in een landelijke omgeving. Borculo ligt op 3 kilometer afstand. In de directe omgeving van deze locatie liggen 20 woningen, een middelbare school en een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Op dit moment staan de gebouwen leeg.
Omdat de Leo Campus Borculo geïsoleerd ligt is het noodzakelijk dat de jongeren op korte termijn leren fietsen. Op het terrein is een werkplaats die wordt ingericht als fietsenwerkplaats.

Gespecialiseerde beveiliging

Een locatiemanager heeft de dagelijkse leiding. De locatie wordt 24/7 beveiligd door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf dat zo nodig aanspreekpunt is voor de politie. Bij de politie is een speciale wijkagent voor vluchtelingenopvang in dienst.
Er komt een maatschappelijke adviesraad waarin de lokale gemeenschap wordt betrokken. Gedacht wordt aan vertegenwoordigers vanuit de gemeente, welzijn, sportverenigingen en lokale middenstand. Er is één keer in de vier à zes weken overleg met de buurt.