Nieuws

'Slachtoffers MH17 hebben nauwelijks iets gemerkt van inslag'

Knuffels en kaartjes voor de slachtoffers van de vliegramp
De inzittenden van vlucht MH17 zijn enkele seconden na het inslaan van de Buk-raket overleden. Dat zegt een nabestaande die vanochtend door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is geïnformeerd.
ARNHEM - De inzittenden van vlucht MH17 zijn enkele seconden na het inslaan van de Buk-raket overleden. Dat zegt een nabestaande die vanochtend door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is geïnformeerd.
De cockpit van het passagiersvliegtuig is na de inslag van de raket afgescheurd. Daardoor was er geen zuurstof meer en zijn de passagiers bijna onmiddellijk overleden, legde de nabestaande uit.
Bij de crash kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie veertien Gelderlanders. De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet het volgende filmpje maken over de gebeurtenissen op 17 juli 2014:

MH17 definitief neergehaald door Buk-raket

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli vorig jaar neer in Oost-Oekraïne. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft officieel vastgesteld dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket.
Voorzitter Tjibbe Joustra:
Een andere conclusie uit het eindrapport dat vanmiddag is gepresenteerd, is dat er voldoende aanleiding was om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten.
Voorzitter Tjibbe Joustra:
Het rapport geeft overigens geen antwoord op de vraag wie de raket heeft afgevuurd. Het afzonderlijke strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie, gaat daarover.
Premier Rutte geeft om 14.00 uur een persconferentie. Om 15.00 uur komt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke aan het woord.
Onderdelen van het gecrashte vliegtuig

Besloten bijeenkomst voor nabestaanden

Nabestaanden van de slachtoffers kregen vanochtend tijdens een besloten bijeenkomst al meer duidelijkheid over de oorzaak van de crash.
Peter Bats uit Zutphen liet eerder al weten deze dag in spanning af te wachten. Hij verloor zijn 12 jaar oude zoon Rowen bij de ramp. 'Je verwacht natuurlijk een bepaalde uitslag. Maar je probeert het voor jezelf nuchter te benaderen. Zodat je geen valse verwachtingen wekt. Maar het is een confronterend moment.'
De vader en stiefmoeder van Rowen

Dit zijn de 14 Gelderse slachtoffers

Duiven/Apeldoorn:

Barbara de Bruin (46)
Rob van de Kraats (50)
Lorenzo van de Kraats (18)
Huub van Vreeswijk (17)
Een samengesteld gezin; Barbara werkte bij de Beautyfabriek in Doetinchem als laserspecialiste. Ze was met Rob en de kinderen Lorenzo en Huub op weg naar Bali. Barbara en Rob hadden in Duiven fitnessschool Perfect Body & Soul. Ze hadden grootse plannen, wilden een nieuw pand laten bouwen voor die fitnessschool. Lorenzo was eerstejaarsscholier mediavorming bij ROC Rijn en IJssel.
Een gedenkplek voor de familie Van der Kraats
Huub woonde in Apeldoorn bij zijn vader en ging met zijn moeder, stiefvader en stiefbroer mee. Voor Huub, voetballer in de jeugd bij WSV Apeldoorn, is in september een herdenkingswedstrijd gespeeld.

Zutphen:

Rowen Bats (12)
Rowen Bats zat samen met zijn moeder Jennifer (31) en haar partner Wouter in het vliegtuig. De jongen woonde bij zijn vader en stiefmoeder in Zutphen en was net klaar met groep 8 van de Lea Dasbergschool.
Rowen Bats
Ook voetbalde Rowen fanatiek bij FC Zutphen en was hij veel te vinden op de skatebaan in de wijk Leesten. Daar is een jaar na de vliegramp een herdenkingsmonument verrezen.

Brummen:

Tallander Niewold (22)
Tallander was soldaat eerste klas bij het 45ste Pantserinfanteriebataljon in Ermelo. Het bataljon zou na de zomer naar het Drentse Havelte verhuizen. Zonder Tallander, bleek later.

Nijmegen:

Pieter Huijbers (26)
Hannah Meuleman (22)
Pieter Huijbers (26) en zijn vriendin Hannah Meuleman (22) waren op weg naar Bali. Huijbers voetbalde in het tweede elftal van de Nijmeegse club Trekvogels. Zijn rugnummer was 2. Het elftal heeft na Huijbers' tragische dood besloten nooit meer met het nummer 2 te spelen. Na zijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werkte hij onder meer als werkvoorbereider bij bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen.
Pieter Huijbers en Hannah Meuleman
Zijn vriendin Hannah kwam uit de Achterhoek, uit Sinderen een dorpje onder de rook van Varsseveld. Ze studeerde nog, psychologie in Utrecht. Zij en Pieter wilden op Bali gaan duiken.

Doesburg:

Barry (47)
April (45)
Mira (12)
en Isa (10) Kooijmans
Barry was directeur van outdoorbedrijf Nomad, April werkte bij Ubbink, een Doesburgs bedrijf dat energiebesparende producten maakt. Het hele gezin was betrokken bij hockeyvereniging Arnhemsche Hockey Club in Velp. De verslagenheid bij de vereniging was en is nog steeds groot.

Wijchen:

Petra van Eldijk (51)
Het overlijden van Petra van Eldijk veroorzaakte een schok bij volleybalvereniging Trivos uit Wijchen. Op de website van de club schrijft voorzitter Mark Schouten: 'Petra heeft zich lange tijd met hart en ziel ingezet voor onze club. Onze gedachten gaan nog altijd uit naar iedereen die Petra lief had en haar moet missen, in het bijzonder haar kinderen Nils en Kirsten.'
Petra van Eldijk
Petra was in gezelschap van haar Brabantse vriend Erik Maas. Ze hadden een vakantie van twee  weken geboekt naar Indonesië. Van Eldijk was beleidsmedewerker onderwijs bij ROC Rijn en IJssel. Maas was mede-eigenaar van een adviesbureau en had modelvliegen als liefhebberij.

Nijmegen/Australië:

Dafne Nieveen (37)
Nieveen werkte jarenlang op het KION-kinderdagverblijf De Kloek in Nijmegen. Ze woonde al enige tijd in Australië waar ze onder andere Nederlandse les gaf. Ze was in Nederland geweest waar ze behalve haar ouders in Nijmegen een congres had bezocht. Tijdens een eerdere reis in Australië was ze verliefd geworden.
Dafne Nieveen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!