Nieuws

Oldtimers raken van de weg af

NIJKERKERVEEN - Er rijden steeds minder oldtimers op de weg, als gevolg van de vorig jaar ingevoerde belastingregels. Dat zegt Waldo Zuiddam, eigenaar van een autobedrijf dat gespecialiseerd is in oldtimers van het merk Volkswagen.
'Er zijn al collega's die hun bedrijf moesten sluiten door de nieuwe regels.'
Omdat de belasting kan oplopen tot duizenden euro's per jaar, hebben veel mensen hun oldtimer de deur uitgedaan of voor een groot deel van het jaar van de weg gehaald, zodat ze minder belasting hoeven te betalen.
Tot 1 januari vorig jaar waren oldtimers ouder dan 25 jaar nog vrijgesteld van belasting. Die regel werd afgeschaft, waardoor het belastingvrij rijden alleen nog is weggelegd voor auto's die ouder zijn dan 40 jaar.
Garagebedrijven die zijn gespecialiseerd in oldtimers verkeren in zwaar weer, zegt Waldo Zuiddam. Zijn garagebedrijf VW Bus Brothers in Nijkerkerveen is gespecialiseerd in Volkswagenbusjes die zijn gebouwd tussen 1950 en 1992.

Monteurs ontslagen

Zuiddam moest twee van de vier monteurs ontslaan omdat het aantal orders drastisch terugliep na invoering van de nieuwe belastingregels. Twee monteurs werden ontslagen en zelf sleutelt Zuiddam nu ook volop mee. 'We verkeren in zwaar weer,' zegt hij.
Alleen in het voorjaar en in de zomer kan hij nog een extra monteur inhuren, omdat er dan meer oldtimers de weg op mogen nadat ze weer zijn aangemeld voor de wegenbelasting.
'Veel mensen die de oldtimer als hobby hielden, hebben de oude auto de deur uit gedaan, ook zijn er veel geëxporteerd. Ik ken collega's die hun bedrijf al moesten sluiten.'

Van diesel naar benzine

Zuiddam: 'Door de regeling dat benzineauto's van 26 jaar of ouder maximaal 120 euro per jaar betalen, hebben we veel diesels omgebouwd. Maar uiteindelijk rijden er veel minder oldtimers rond, waardoor er voor ons veel minder werk is.
Hij heeft ook nog veel auto's staan die ineens veel minder gewild zijn. 'Dat zijn auto's van tussen de 5000 en de 8000 euro, die raak je niet meer zo snel kwijt. Mensen die hun auto willen verkopen, kan ik niet helpen. Wat mij betreft draait de overheid de regels snel terug,' zegt Zuiddam.
De belasting op oldtimers levert de staat veel minder op dan was begroot. Berekend was dat de nieuwe regels de staatskas 137 miljoen euro zou opleveren, maar het blijkt om hooguit 50 miljoen euro te gaan, meldt het Financieele Dagblad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!