Nieuws

Skelet in Zutphen trekt veel bekijks

ZUTPHEN - Een bijzonder skelet van een Viking-slachtoffer in het Stedelijk Museum Zutphen trok zaterdag veel bekijks tijdens de Gelredag. Normaal gesproken is het niet voor het publiek te zien.
Omdat de belangstelling zo groot is, is zaterdag op aandringen van de burgemeester besloten dat het skelet uit 882 tot en met 25 oktober nog te zien is. Vanaf eind volgend jaar, als het Stedelijk Museum samen met Museum Henriette Polak naar het 's-Gravenhof is verhuisd, wordt het permanent tentoongesteld.

'Prachtig skelet'

'Het is raar om het van een skelet te zeggen, maar ze is prachtig', vindt museumdirecteur Tiana Wilhelm. 'Het is ook heel droevig dat ze hier ligt, maar ze is het meest aansprekende slachtoffer van die aanval.' 
De museumdirecteur op Radio Gelderland:
Het skelet werd twintig jaar geleden gevonden door archeologen bij de bouw van het stadhuis. De Zutphense, een jonge vrouw, werd wereldgeschiedenis. De Vikingen staan in de geschiedenisboekjes bekend als een plunderend volk, maar daar waren tot twintig jaar geleden geen tastbare bewijzen voor gevonden.
Het programma Ridders van Gelre besteedde 5 oktober al aandacht aan het skelet:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!