Nieuws

Kerk de Kluntjespot in Haarlo wisselt van eigenaar tijdens speciale bijeenkomst

Een bijzondere dag vandaag voor leden van de Hervormde Gemeente Haarlo en Waterhoek: zij dragen hun kerk over aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Dat gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst om 10.30 uur. © Archief Stichting Oude Gelderse Kerken
HAARLO - Een bijzondere dag vandaag voor leden van de Hervormde Gemeente Haarlo en Waterhoek: zij dragen hun kerk over aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Dat gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst om 10.30 uur.
Na de bijeenkomst is een receptie. In de kerk zullen ook na de overdracht nog gewoon kerkdiensten plaats blijven vinden. Ook krijgt het godshuis een eigen commissie die andere activiteiten rond de kerk gaat ontwikkelen, om lopende kosten te kunnen dekken.
In de volksmond wordt de kerk ook wel Kluntjepot of Kluntjespot genoemd, een naam die is ontleend aan de achtkantige klontjesbus, zoals die vroeger in veel gezinnen te vinden was. Het gebouw staat op een terp waar eerder een kapel stond en is gebouwd in 1858. In 2001 werd de kerk een rijksmonument.

Bijzonder en monumentaal

SOGK zet zich in voor het behoud van religieus erfgoed in Gelderland, waarbij het inzetten van het gebouw voor meerdere doeleinden een manier is om dat te doen. Volgens haar is de nog aanwezige ronde opstelling van de banken uniek. Het gebouw heeft volgens SOGK een monumentaal kabinetorgel en een monumentale klok.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!