Nieuws

'Belangrijkste man ter wereld' sluit bezoek aan Nederland af

NUNSPEET - Voor zijn volgelingen is de kalief van de Ahmadiyya-gemeenschap de belangrijkste man op aarde. Hij verblijft deze week in Nunspeet, waar de gemeenschap haar nationale geloofscentrum heeft. De kalief sprak enkele dagen geleden in de Tweede Kamer en legde een steen voor de bouw van een moskee in Almere. In Nunspeet had hij ontmoetingen met zijn volgelingen en vrijdag preekte hij er bij het vrijdagmiddaggebed. Dit weekend rondt hij zijn bezoek aan Nederland af.
Het bezoek geeft hier en daar een surrealistisch beeld. Een typische Veluwse villawijk waar beveiliging rondloopt, hekken zijn geplaatst en waar een weg is afgesloten. Het heeft allemaal te maken met de komst van de hoogste geestelijk leider van de  Ahmadiyya-gemeenschap.

'Tientallen miljoenen volgelingen'

De kalief is in Nunspeet deze week. De man wordt door de gemeenschap gezien als de plaatsvervanger van de profeet die eerder door Mohammed is voorspeld. In 1889 heeft is deze gemeenschap opgericht. Deze kalief is de vijfde in de lijn van opvolging en is wereldwijd de geestelijk leider van de Ahmadiyyagemeenschap. Volgens eigen zeggen hebben ze tientallen miljoenen volgelingen in meer dan 200 landen. Door andere moslims wordt de leer niet erkend en in sommige landen worden de aanhangers zelfs vervolgd. Deze week brengt hij een bezoek aan Nederland en verblijft hij op de Veluwe in Nunspeet.

Vredige islam

De geestelijk leider wordt over de hele wereld uitgenodigd in nationale parlementen en sprak ook in het Europees Parlement. Mede vanwege zijn oproep voor een vredige islam. Want deze gemeenschap staat voor geweldloosheid; hun leider verbiedt geweld. Volgens de kalief is de jihad waarvoor radicale moslims oproepen om te gaan vechten tegen het westen de verkeerde interpretatie. Je mag ook niet je wapens opnemen tegen een andere moslim.

Waarschuwing voor IS

In een interview met Omroep Gelderland waarschuwt de kalief voor de toestroom van vluchtelingen. Volgens hem moeten zij apart opgevangen worden en in de gaten worden gehouden, omdat radicale groepen als IS hebben aangekondigd dat terroristen tussen de vreemdelingen naar het westen zullen reizen.
Daarnaast legt hij ook uit hoe de keus op de Veluwe is gevallen om daar het nationaal geloofscentrum te vestigen. De volgelingen van de kalief kijken met veel voldoening terug op deze week. Dit weekend sluit hij zijn bezoek aan Nederland af.