Nieuws

'Plannen Nijmegen om minima te ontzien werken averechts'

De plannen om Nijmeegse minima te ontzien in hun woonlasten werken mogelijk averechts en helpen die groep in elk geval niet.
NIJMEGEN - De plannen om Nijmeegse minima te ontzien in hun woonlasten werken mogelijk averechts en helpen die groep in elk geval niet.
Dat zegt D66 Nijmegen over de maatregel van de coalitie om woningeigenaren te laten opdraaien voor de afvalkosten van huurders in Nijmegen. Deze week  was de presentatie van het onderzoek van de TU Delft naar de effecten van de coalitie-afspraken over de woonlasten. De Nijmeegse coalitie (SP, GroenLinks, PvdA en De Nijmeegse Fractie) besloot vorig jaar op initiatief van de SP, om de afvalkosten van huurders af te schaffen. Om die maatregel te bekostigen ging de Onroerend Zaak Belasting (OZB) van woningeigenaren omhoog.

'Als iets niet werkt, moet je ermee ophouden'

Het college sprak met de woningcorporaties af om onderzoek te laten doen naar het effect van deze maatregelen. Uit dat onderzoek van de TU Delft blijkt dat de maatregel ten koste gaat van woningeigenaren en woningcorporaties. Bovendien schieten de minima er niets mee op.  Voorheen werd die afvalstoffenheffing voor minima namelijk al kwijtgescholden. Nu corporaties extra moeten betalen, hebben zij minder ruimte om maatregelen voor minima te nemen waardoor die wellicht zelfs duurder uit zijn. Tobias van Elferen vindt daarom dat de maatregel teruggedraaid moet worden: 'Als iets niet werkt moet je ermee ophouden.' Maar belangrijker vindt hij om wel iets te doen voor de minima in Nijmegen.

Geschrokken

Van Elferen is geschrokken van het rapport van de TU Delft. Daaruit blijkt dat 95 procent van de minima het risico loopt om hun huur niet te kunnen betalen. Voor 1 november moeten de Nijmeegse woningcorporaties aan het college duidelijk maken welke maatregelen zij kunnen nemen voor de minima. D66 hoopt dat de coalitie het eerder genomen besluit terugdraait en met een plan komt waar de minima wel iets aan hebben .