Nieuws

Dankbare asielzoeker wordt fietsenmaker en geeft gratis fiets weg

Vijftien jaar geleden vluchtte Cosma Ngua vanuit Congo. Hij kreeg een fiets om naar school te kunnen fietsen. Nu is hij fietsenmaker en geeft zelf een fiets weg. Uit dankbaarheid.
NIJMEGEN - Vijftien jaar geleden vluchtte Cosma Ngua vanuit Congo. Hij kreeg een fiets om naar school te kunnen fietsen. Nu is hij fietsenmaker en geeft zelf een fiets weg. Uit dankbaarheid.
Met een glimlach van oor tot oor op zijn nieuwe fiets de zon tegemoet. Zo fietste Glenn Michel zaterdag weg. Net gekregen van Cosma Ngua, eigenaar van Cosma Tweewielers in Nijmegen. Voor niets. Resultaat van een spontane actie van de fietsenhandelaar. Iedereen mocht iemand aandragen die een fiets zou verdienen. Daaruit werd een winnaar gekozen. Glenn Michel uit Arnhem kreeg de fiets uiteindelijk. Hij kan 'm goed gebruiken voor zijn zoontje, die de ziekte van Duchenne heeft.

Acht jaar oud, zonder ouders in Moskou

De burgeroorlog in Congo was net begonnen. Om de veiligheid van hun kinderen te kunnen garanderen zetten zijn ouders Ngua en zijn twee broertjes en zusje vanuit hun woonplaats Kinshasa op het vliegtuig naar Moskou. 'Vanuit die stad in Rusland kwam je toen makkelijker Europa binnen. Helemaal als kind alleen', vertelt Ngua. Hij was toen zes.

Leven op straat

Vanaf dat moment was het overleven voor hem en zijn broertjes en zusje.'Net zoals je dat nu ook op televisie ziet.' In Moskou leefden de vier kinderen op straat. Bij de plaatselijke kerk konden ze terecht voor een blikje bruine bonen, hun avondeten. In de jaren die volgenden zwierven ze door landen als Oekraïne, Polen, Duitsland, Frankrijk, en België. Slapen deden ze overal en nergens. Eten door bijvoorbeeld te bedelen voor een supermarkt in België. Uiteindelijk kwamen ze terecht in een opvangcentrum in Nunspeet. 'We zijn met open armen ontvangen in Nederland. Ik ben daar nog steeds heel dankbaar voor'.

Gratis fiets

Daarna ging Cosma naar Lichtenvoorde en ging hij - 10 jaar oud - voor het eerst naar school. 'Ik had als vluchteling wel wat talen geleerd, zoals Russisch. Maar lezen en schrijven, dat kon ik nog niet. Ik wist bij mijn aankomst in Nederland niet eens meer hoe oud ik was.' Om naar school te gaan, mocht hij net als alle kinderen van de opvang een fiets uitzoeken. 'Ik geloof van 100 gulden. Bij de fietsenzaak zag ik zo'n stoere mountainbike staan. Alleen kostte die 350 gulden. Maar ik wilde hem zo graag. Toen de fietsenhandelaar dat zag, zei die: pak hem maar, jongen.'

Echte kaaskop nu

Nooit zal hij hem vergeten. De fietsenmaker van wie hij die 'stoere mountainbike' kreeg. Nu, vijftien jaar later, geeft de 26-jarige Congolese vluchteling Cosma Ngua dus zelf een fiets weg aan iemand die het verdient. Uit dankbaarheid voor de fiets en de kansen die hij kreeg. 'Ik heb een huisje en een mooie dochter. Je kunt wel zeggen dat ik inmiddels een echte kaaskop ben. En dat geldt ook voor mijn broers en zus.' En hij heeft werk. 'Zodat ik, wat er ook nog gebeurt, voor mij en mijn familie kan zorgen. Op straat leven, bedelen om eten, dat wil ik nooit meer'.