Nieuws

Voorzitter FC Lienden over plannen 100-jarige clubs: 'Ze komen net kijken'

Het idee voor een wilde competitie van klassieke voetbalclubs roept weinig enthousiasme op bij Nico Wagenvoort, voorzitter van algeheel amateurkampioen FC Lienden.
LIENDEN - Het idee voor een wilde competitie van klassieke voetbalclubs roept weinig enthousiasme op bij Nico Wagenvoort, voorzitter van algeheel amateurkampioen FC Lienden.
Het plan voor een competitie is geopperd door de Koninklijke HFC (1879, Haarlem). Het Utrechtse Hercules (1882) ondersteunt het initiatief. Het is buiten de KNVB om, omdat de clubs zo hun onvrede willen tonen over een andere structuur voor prof- en amateurvoetbal.

Tweede divisie

In die andere structuur komt er een extra divisie tussen de Jupiler League en de topklasse. In de landelijke divisie komen dan veertien topklassers en vier beloftenteams uit. Het idee achter de voetbalpiramide is dat er een geleidelijke doorstroming komt van het amateurvoetbal naar het betaald voetbal. Voor deelname aan de tweede divisie heeft de KNVB echter wel een aantal voorwaarden gesteld zoals een minimaal aantal contractspelers. 

Mond houden en voetballen

De clubs die zich nu tegen de plannen laten horen behoren tot de oudste clubs van Nederland. Maar dat zal de voorzitter van FC Lienden worst wezen. 'Clubs als De Treffers, Lienden, Spakenburg en IJsselmeervogels zijn al zeven of acht jaar bezig met de nieuwe opzet. HFC en Hercules doen pas een paar jaar mee in de topklasse.'
'Als ze niet willen meedraaien in de nieuwe structuur, hadden ze maar in de hoofdklasse moeten blijven. Ze moeten zich maar gewoon schikken naar de wens van zo'n 30 clubs in de topklasse. Mond houden en voetballen', luidden de duidelijke woorden van Wagenvoort.

TEC: Geen heil in wilde competitie

Het plan van een wilde competitie kan ook voorzitter Pieter van den Burg van topklasser TEC Tiel niet bekoren. 'Er zijn wel inhoudelijke punten die het voor ons financieel lastig maken om mee te doen aan de Tweede Divisie. Maar dat willen wij van binnenuit veranderen en wij gaan niet mee met een wilde competitie. Wij kiezen voor de constructieve weg.'
TEC Tiel speelt dit seizoen voor het eerst in de topklasse en staat na zeven wedstrijden vijfde. 'Het gaat heel goed. Of we mee kunnen dingen naar promotie? Wie weet, het is een rare competitie,' aldus Van den Burg.
Ook voor FC Lienden lonkt de tweede divisie. 'Wij zijn er positief over en gaan ons uiterste best doen om bij de bovenste zeven te eindigen zodat we volgend jaar mee kunnen met de nieuw ingerichte divisie', sluit Wagenvoort af.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!