Nieuws

Verzakte Waalkade: Nijmegen compenseert inkomensverlies restaurants

De gemeente Nijmegen compenseert twee restaurants aan de Waalkade en de nabijgelegen Grotestraat voor de inkomsten die ze zijn misgelopen tijdens het werk aan de verzakte Waalkade. Het gaat om een bedrag van zo'n 140.000 euro.
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen compenseert twee restaurants aan de Waalkade en de nabijgelegen Grotestraat voor de inkomsten die ze zijn misgelopen tijdens het werk aan de verzakte Waalkade. Het gaat om een bedrag van zo'n 140.000 euro.
De verzakking en de daaropvolgende langdurige afsluiting van de Waalkade begon medio in 2012 en was een lelijke tegenvaller voor de gemeente en de aan de kade gevestigde ondernemers.
In juni 2014 ging de kade weer open nadat de 660 meter lange stalen damwand tussen de spoorbrug en de Grotestraat was vervangen. Het project heeft zo'n 11 miljoen euro gekost.

Klandizie keldert

In de tussentijd liep de klandizie van de ondernemers aan de kade fors terug. Het inmiddels gesloten restaurant Vaderland aan de Waalkade trok in 2013 aan de bel bij de gemeente over gederfde inkomsten.
Een gemeentelijke commissie adviseerde om voor de periode 13 juni 2012 tot en met juli 2014 een compensatie van ruim 88.000 euro uit te trekken.
Datzelfde geldt voor het Japanse/Chinese restaurant Yukimi aan de Grotestraat dat in april 2014 een beroep deed op de gemeente. Hier oordeelde de commissie dat een compensatie van ruim 48.000 euro op zijn plaats is.
Beide bedragen worden, vermeerderd met rente, overgemaakt, aldus de gemeente. Overigens kreeg Vaderland eerder al een voorschot van ruim 56.000 euro uitgekeerd, aldus de gemeente. Dat bedrag wordt nu dus aangevuld tot 88.201 euro.