Nieuws

Nieuwe brandweerwagens Putten, Oene en Wapenveld zakken door hun hoeven

Drie gloednieuwe brandweervoertuigen voor de Noord-Veluwe zijn afgekeurd door de Rijksdienst voor het wegverkeer. De brandweerwagens van de korpsen Oene, Putten en Wapenveld zijn te zwaar. De wagens zijn ontwikkeld voor bestrijding van natuurbranden.
PUTTEN - Drie gloednieuwe brandweervoertuigen voor de Noord-Veluwe zijn afgekeurd door de Rijksdienst voor het wegverkeer. De brandweerwagens van de korpsen Oene, Putten en Wapenveld zijn te zwaar. De wagens zijn ontwikkeld voor bestrijding van natuurbranden.
De voertuigen zijn teruggestuurd naar de fabrikant Ziegler in Winschoten. De wagens kosten per stuk ruim 300.000 euro. De fabrikant zoekt momenteel naar een oplossing en heeft daarvoor tot 31 december de tijd.
De achteras van de brandweerwagens blijkt 700 kilo te zwaar belast; ze mogen de weg niet op. Ze zijn daarom onbruikbaar. De kans bestaat, dat de wagens stranden àls ze ergens in de natuur zouden moeten blussen. Tot nu toe is er geen meter mee gereden.

In het bos en in een dorp

De auto's zijn 17 juni afgeleverd en zijn een maand geleden pas gewogen. Het zijn combivoertuigen die zowel in de bebouwing als in het bos of op de hei kunnen blussen. Daardoor hebben ze extra veel aan boord.
Als ze volledig bepakt zijn, is de verdeling van de last over het chassis niet goed. De auto's zijn daarom terug naar Winschoten. Om het euvel te herstellen, moeten in de fabriek eventueel kasten worden verplaatst.

Oude bluswagens weer van stal

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG)  zet in de tussentijd de oude natuurbrandvoertuigen in. Die waren wel afgeschreven, maar stonden nog paraat. Dat heeft volgens de veiligheidsregio geen gevolgen voor de veiligheid.
Voor het korps in Elburg heeft de VNOG nog twee brandweerwagens van Ziegler besteld.