Nieuws

Vluchtelingenwerk Oost Nederland: 'Kleinschalige locaties dé oplossing voor opvang'

ARNHEM - 'We moeten asielzoekers kleinschalig gaan opvangen'. Dat zegt Jan van der Werff, directeur van Vluchtelingenwerk Oost Nederland.
De grootschalige opvang roept veel weerstand en verzet op, zoals in Wezep en Barlo. In Wezep is deze week besloten de komst van een azc op camping De Heidehoek niet door te laten gaan.

Draagvlak behouden

Volgens Van der Werff moeten we terug naar kleinschalige opvang. Als alle Nederlandse gemeenten 50 mensen opvangen (393 gemeenten x 50 = 19.650 opvangplaatsen), dan is dat al op de helft van wat nodig is.
Bovendien helpt de kleinschalige opvang om het draagvlak onder de bevolking te behouden en is het bevorderlijk voor de integratie van vluchtelingen, vindt Van der Werff.

'Niet duurder'

Er zijn verschillende grotere gemeenten die honderden vluchtelingen willen opnemen, maar de eis van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) van minimaal 800 vluchtelingen op één plek, is voor velen niet haalbaar.
Het COA zegt echter dat kleinschalige opvang niet rendabel is. Volgens Van der Werff hoeft het niet duurder te zijn, maar is het alleen logistiek ingewikkelder.
Van der Werff stelt verder dat een deel van het probleem is dat het Rijk verantwoordelijk is voor asielzoekers en gemeenten voor de vluchtelingen. Daardoor bewegen de overheden soms op elkaars terrein en dat maakt het lastiger.

Pleidooi Apeldoornse raad

Nagenoeg alle raadsfracties van Apeldoorn hebben in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) aangedrongen op kleinschalige opvang van vluchtelingen. Zij wijzen erop dat dit kan rekenen op een brede steun onder de Apeldoornse bevolking.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!