Nieuws

'Geen reden tot paniek': ziekenhuis Rijnstate maakt minder winst, maar is gezond

ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem levert prima zorg maar maakt minder winst dan andere ziekenhuizen. Berichten dat het ziekenhuis in zwaar weer zou zitten, zijn niet waar. Dat zeggen zowel accountantsbureau BDO dat het onderzoek deed als de cliëntenraad van het ziekenhuis en Rijnstate zelf.
Een 5,5 krijgt Rijnstate van BDO als rapportcijfer. Goed voor een 53ste plaats. Dat is niet omdat het slecht gaat met het ziekenhuis maar omdat het in 2014 netto maar 4 miljoen euro winst maakte en dat is te weinig om een goede buffer op te bouwen voor mindere tijden of onverwachte uitgaven. Een minpuntje, vindt Rijnstate zelf ook. Het kan beter maar het gaat zeker niet slecht.

Geen reden voor ongerustheid

De cliëntenraad van het ziekenhuis zegt zich helemaal geen zorgen te maken over de kwaliteit van de zorg. De berichten die verschijnen in de media over een 'financiële gevarenzone' kloppen niet, Volgens een woordvoerder van het Arnhemse ziekenhuis heeft de financiële positie van Rijnstate een positieve groei doorgemaakt in de laatste drie jaar. Er is geen reden voor  ongerustheid. 'In 2014 is ons eigen vermogen fors gegroeid en loopt daarmee gelijk op met het gemiddelde van de sector algemene ziekenhuizen.'

Buffer opbouwen

Bovendien heeft het ziekenhuis volgens eigen zeggen genoeg geld in kas om te kunnen voldoen aan verplichtingen als aflossingen aan de bank. Op grond daarvan denkt Rijnstate dat het volgend jaar (weer) beter scoort. Het ziekenhuis werkt aan een grotere financiële buffer. Die moet in 2018 gerealiseerd zijn.