Nieuws

Zutphen rekent op uitstel inkrimping rechtbank

Burgemeester Arnold Gerritsen van Zutphen gaat ervan uit, dat het vertrek van justitiediensten uit zijn stad in elk geval uitgesteld wordt. De reorganisatie van rechtbanken was donderdag onderwerp van een hoorzitting in Den Haag.
ZUTPHEN - Burgemeester Arnold Gerritsen van Zutphen gaat ervan uit, dat het vertrek van justitiediensten uit zijn stad in elk geval uitgesteld wordt. De reorganisatie van rechtbanken was donderdag onderwerp van een hoorzitting in Den Haag.
Volgens Gerritsen toonden Kamerleden zich kritisch over de plannen van de Raad voor de Rechtspraak, die het aantal zittingsplaatsen in Nederland wil terugbrengen en zo miljoenen wil bezuinigen. In de plannen worden ingewikkelde rechtszaken bij de rechtbank Arnhem gedaan en raken in Zutphen ongeveer 300 mensen hun baan kwijt.
De Zutphense burgemeester heeft de Tweede Kamer nogmaals voorgehouden, dat het verlies van directe en indirecte werkgelegenheid onlogisch is voor een kabinet, dat juist meer banen wil creëren. Ook vindt hij dat de omvang van de provincie Gelderland twee rechtbanken, in Arnhem en Zutphen, rechtvaardigt.
De Tweede Kamer komt in ieder geval terug op de inkrimpingsplannen van de Raad voor de Rechtspraak bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, eind november.