Nieuws

Apeldoorn verliest bijna een miljoen op Omnisport

De gemeente Apeldoorn is financieel verantwoordelijk voor de vernieuwing van de houten wielerbaan in Ominisport. Ook moet de gemeente een schadevergoeding betalen aan de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie en de exploitant van Ominisport, Libéma.
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn is financieel verantwoordelijk voor de vernieuwing van de houten wielerbaan in Ominisport. Ook moet de gemeente een schadevergoeding betalen aan de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie en de exploitant van Ominisport, Libéma.
De wielerbaan is al enige tijd buiten gebruik, omdat wielrenners bij valpartijen splinters in hun benen kregen. In totaal heeft de gemeente Apeldoorn hierdoor een verliespost van 965.000 euro.
In dat bedrag zit ook de schadevergoeding voor Libéma en de Wielerunie. Zo liep Omnisport de Europese kampioenschappen baanwielrennen mis door de versplinterende baan. Hoe hoog de vervangingskosten en de schadevergoedingen zijn, wil de gemeente niet zeggen. Wel wil college van Burgemeester & Wethouders, dat de gemeenteraad op korte termijn geld ter beschikking stelt, zodat de wielerbaan volgend jaar september weer gebruikt kan worden.
Dat Apeldoorn zelf alle kosten moet betalen, is een financiële tegenvaller voor de stad. In eerste instantie wilde de gemeente de aannemers, die de baan hebben aangelegd, aansprakelijk stellen voor de problemen. Volgens wethouder Sandmann werd het juridisch afgeraden om de zaak voor de rechter te brengen. De gemeente stelt dat het hout van de baan onvoldoende gedroogd is, de aannemer wijt de splinters aan de luchtvochtigheid van de hal.
Als de gemeenteraad akkoord gaat met de kosten, kan de wielerbaan volgend jaar september weer in gebruik genomen worden, zegt de gemeente. De sluiting van de baan heeft geen gevolgen voor de start van de Giro d'Italia, die in mei in Omninsport van start gaat aangezien de wielrenners niet over de baan rijden maar gelijk uit Omnisport vertrekken. De wielerbaan wordt waarschijnlijk na de start van de Giro onder handen genomen.
Wethouder Mark Sandmann over de kosten rondom Onmisport