Nieuws

Tap-Punt Winterswijk: nooit meer alle boeren en winkeltjes af

WINTERSWIJK MISTE - Een krop sla hier, aardappelen daar, lekker stukje vlees en o ja, je wilt ook nog wel wat kaas van die ene lokale kaaswinkel. Als je lokaal boodschappen wilt doen, kost dat tijd en kilometers. Voormalig varkensboer Jan Leemkuil in Winterswijk bedacht er iets op, namelijk het Tap-Punt.
Leemkuil: 'Eigenlijk is het heel eenvoudig: je hebt een internetpoort, daar gaan mensen doorheen en dan kunnen ze producten en producente kiezen. Dat kan van alles zijn, ook biologisch maar dat hoeft niet. Er zijn zoveel mooie producten in de Achterhoek en net daarbuiten. We willen die een kans geven een breder publiek te trekken. Als klant bestel je via het web je producten en die worden dan verzameld. Dan kun je ze daar in één keer ophalen'.

'Nu ben ik een soort marktmeester'

De oud-varkensboer bedacht het concept al in 2000 en nu lijkt de tijd er dan helemaal rijp voor. Streekgebonden producten zijn namelijk hip. Leemkuil: 'Mensen willen weer weten waar hun eten vandaan komt. We hebben nu een paar proefrondes gehad en het lijkt te werken. Nu halen de klanten het nog hier bij mij in Winterswijk af, ik ben een soort van marktmeester. Maar het kan best zijn dat we in de toekomst de spullen klaarzetten in een automaat. Dan kan de klant het ophalen wanneer hij maar wil'.  
Ook in andere delen van Gelderland zijn soortgelijke initiatieven, waarbij klanten rechtstreeks van verschillende producenten geleverd krijgen.