Nieuws

Leuk hoor, mooie boerinnen op een kalender, maar waar zijn de Gelderse schoonheden?

Marielle en Yvonne uit Dwingeloo (Drenthe) voor de kalender 2016
Zijn onze boerinnen soms niet goed genoeg? Op de Boerinnen Kalender van komend jaar staat geen enkele Gelderse boerin.
WILP - Zijn onze boerinnen soms niet goed genoeg? Op de Boerinnen Kalender van komend jaar staat geen enkele Gelderse boerin.
De kalender toont een selectie van beeldschone boerinnen uit de Benelux. De dames werden geselecteerd uit 191 kandidaten uit Nederland, België en Luxemburg. Frappant is dat de meeste dames (veertien maar liefst) uit het noorden en oosten van Nederland komen. Vooral Drenthe en Overijssel zijn goed vertegenwoordigd, die provincies leverden ieder vijf dames.

'Kalender is niet ordinair'

Gelderse boerinnen zijn op de kalender niet te zien. 'Ja, hoe kan dat nou? Ik ben met stomheid geslagen', zegt initiatiefnemer Stef Bloo. 'Het gebeurde één keer eerder dat er geen Gelderse dames op de kalender stonden. Ze hadden zich wel opgegeven maar kwamen uiteindelijk niet door de selectie.'
Bloo zegt bij de dames gelet wordt op natuurlijk het uiterlijk ('dat is de eerste indruk'), maar ook op de agrarische link, de manier van presenteren en de motivatie voor de vrouwen om mee te doen. Volgens de initiatiefnemer doen veel van de kandidaten mee omdat ze het imago van boerinnen willen verbeteren en te laten zien dat het mooi is om te wonen en te werken op het platteland.
Over de kalender zegt Bloo: 'Het is een beschaafde maar sexy kalender geworden en zeker niet ordinair.' Hij roept de dames uit Gelderland op zich op te geven voor de editie van 2017.
Presentator Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met Stef Bloo
Angel, 18 jaar uit Deventer, één van de dames op de kalender van volgend jaar

Stigma's en vooroordelen wegnemen

Op 16 oktober wordt in het Gelderse Posterenk, een buurtschap bij Voorst, de Boerinnen Kalender 2016 gepresenteerd. De jaarlijkse fotoreeks werd in 2011 in het leven geroepen door Bloo. Hij wilde met de kalender afrekenen met de stigmatiseringen en vooroordelen over 'lompe' en 'mannelijke' boerinnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!